PUBLICITAT

Bankia i el Govern

RAFAEL TORRES // Periodista

Segons Bankia va ser nacionalitzada pel govern [espanyol], l'entitat, fruit de la fusió d'un grup de Caixes d'Estalvi controlades majoritàriament pel Partit Popular, va iniciar una caiguda vertiginosa en Borsa i, sobretot, en la confiança dels seus clients, que, aterrits, van acudir a les seves oficines a retirar d'elles els seus estalvis. Molts s'estranyen que això ocorregués precisament en comptar amb la garantia de l'Estat, que en altres casos anteriors d'intervenció havia portat la tranquil·litat als dipositaris, però la veritat és que no hi ha de què estranyar-se: ¿quina garantia pot oferir un govern incapaç de seguir garantint la sanitat universal, l'educació per tots o el propi processament dels responsables de la fallida tècnica del quart banc del país? En efecte, l'esfondrament de Bankia en ser intervinguda ha estat, a més d'una catàstrofe per a centenars de milers de petits estalviadors, un «test» sobre la confiança que inspira el govern.

És veritat que, aprofitant-se de les lluites cainites del PP en el si de Bankia, de la imperícia i irresponsabilitat dels polítics que han vingut xuclant d'ella i de la situació de l'economia espanyola, els taurons de l'especulació borsària han alimentat, en ple buit de poder de l'entitat després de l'espantada de Rato, el pànic entre els accionistes per inflar-se a comprar a preus irrisoris, però també ho és, i principalment, que aquesta situació de caos i de desempar del client de Bankia (en bona part jubilats, pensionistes, humils estalviadors...), ha estat generada pel propi govern, que, mancat de reflexos i d'una mica més, ha incomplert amb l'elemental obligació d'explicar detalladament els detalls de la nacionalització. Què dir, d'altra banda, de la pèssima capacitat de comunicar que exhibeix l'actual direcció del banc, i del que sembla un insuportable menyspreu als ciutadans i als seus, en general, modests patrimonis.

Ara toca, pel que sembla, que Bankia pugi per començar a fer-la apetitosa a aquells que acabin comprant-la. Mentre, ¿com porta la Fiscalia les seves perquisicions sobre la monumental estafa de les Participacions Preferents?



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT