Remodelació de l'Administració
Aquests últims temps estem sentint de part de les fonts del govern de Demòcrates per Andorra un discurs ambigú , que ens parla de la necessitat de la reestructuració de l'Administració per ser mes competitiva, mes sostenible, mes moderna .
I la pregunta del milió és: ¿què s'entén per administració sostenible? ¿A cas és sostenible que un país de 60.000 habitants compti amb 84 càrrecs comunals electes, que cada 10 kilòmetres tinguem una administració amb un cònsol i un segon cònsol no fos cas que ens faltés el primer, amb un cost de 672.000 euros anuals, arropats per 10 consellers amb un preu aproximat de 1.680.000 euros? Si a tot això hi afegim el cost de 7 administracions amb els seus càrrecs i direccions corresponents tenim una sobredimensió impressionant. Sense comptar l'administració central, és a dir, Govern més el Consell General.
I és que quan parlem de reestructuració de l'administració sense qüestionar si la seva estructura és l'adequada queda pales que el que s'intenta és efectuar un pedaç a un davantal completament trinxat i des estructurat, és com rentar-li el cap a un ruc, és perdre el temps, l'aigua i el sabó, però encara és més greu fer creure als empresaris, sobretot als de la petita i mitjana empresa, que els impostos que vindran són necessaris per culpa d'una administració desmesurada sense tenir en compte els principis abans esmentats .
Quan els comuns parlen de mancomunar serveis, penso que el que caldria és eliminar serveis fonent els diferents departaments en un d'àmbit nacional. ¿Són necessaris 7 consellers, 7 caps de circulació, quan tots podrien dependre del servei de mobilitat, millor coordinació, menys càrrecs i menys duplicitat de serveis? Aquest exemple el podem extrapolar a la majoria de serveis públics del país .
Si el govern de DA vol realment una reestructuració de l'administració, cal començar la casa pels fonaments i no fer el «paripé» de retallades per fer veure quelcom que no ens portarà a res . Som un país molt més petit que moltes ciutats com Perpinyà (120.000 habitants), Badalona (220.800 habitants( o Sabadell (200.000 habitants), per posar uns exemples, però sí que els quintupliquem en càrrecs electes, tot i que ells ens tripliquin en habitants .
Srs. Empresaris, la sobredimensió de l'administració comença per redefinir les necessitats d'aquest país i no per retallar el sou un 5% als seus funcionaris per després malgastar els diners en estructures polítiques inassumibles per les nostres dimensions reals, així com de càrrecs electes per habitants, on sens dubte devem tenir el rècord Guinness i de llarg , sense tenir en compte les famoses rotondes multimilionàries.
Sense parlar del salari d'aquests, tenint en compte que el salari de Mariano Rajoy, per representar els interessos de 47.000.000 d'espanyols, és de 6.500 euros mensuals i que el del cap de Govern d'Andorra és de 5 615,85 euros per 60.000 andorrans.
Per a més informació consulti l'edició en paper.