PUBLICITAT

Un dijous fonamental

CARMEN TOMÁS
PERIODISTA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Avui es reuneix el Comitè de Política Fiscal i Financera. Les Comunitats Autònomes hauran de presentar els seus plans per complir amb els objectius de dèficit que se li han marcat. El ministre Montoro s'ha mostrat molt dur i exigent amb el compliment de la llei. Ni tan sols està disposat a passar que els problemes polítics d'Astúries, encara sense govern, retardin el lliurament dels deures. De fet, el ministre ha estat molt clar: si vostès no poden, nosaltres ho farem per vostès. El problema d'endeutament de les Comunitats Autònomes, al costat dels balanços de bancs i caixes, són els dos problemes que més preocupen a la Unió Europea i que susciten més dubtes sobre la possibilitat que Espanya compleixi amb els seus compromisos. Per aquest motiu el Govern ha de ser inflexible i rigorós. Ens afecta el caos grec, sens dubte. Però hem de preocupar-nos sobretot per fer el que ens exigeixen si volem reclamar recolzament en altres assumptes que no són els nostres pròpiament dits, però que ens contagien, com és la crisi grega o la situació dels bancs italians o els retards de Portugal.

El govern està disposat a atallar la desconfiança sobre el nostre sistema financer. Immediatament es posaran a la feina en la realització d'auditories privades dels balanços i les valoracions dels actius, fins i tot s'ha demanat la col·laboració del BCE. Però cal insistir en la situació financera de les Comunitats Autònomes. No hi ha temps per a l'arranjament o el relax. Totes han de complir dintre del termini i en la forma escaient. Sembla que Andalusia optarà finalment per baixar el sou als seus empleats públics, encara que el forat pot elevar-se oficialment a 2.400 milions d'euros. S'espera més, suposo. També en el punt de mira Castella-la Manxa o Murcia. I Catalunya, que ha fet públic un altre pla de retallades.

La setmana doncs es presenta dura als mercats. Ha començat rematadament malament i cal aconseguir que en el que a nosaltres concerneix, la percepció canviï i ho faci ja. Paguem més interessos pel nostre deute sobirà i els milions d'espanyols que tenen d'una forma o una altra inversions que depenen de l'evolució de la borsa estan perdent una part mollar dels seus estalvis. Cal tallar la sagnia i això ho aconseguirem si aconseguim transmetre confiança.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT