PUBLICITAT

¿Per quan les escoles de Canillo?

  • El Govern i el Comú tenen les eines necessàries per resoldre una situació inacceptable
ROSA GILI
CONSELLERA GENERAL SOCIALDEMÒCRATA

Periodic
Foto: NOE

A Canillo cal ampliar les escoles.

Actualment, les escoles de Canillo es troben repartides en un edifici antic que ja fa temps que s'ha fet petit; i una mica més avall, uns immobles prefabricats, ocupats per una part de l'Escola Francesa de Canillo. També hi ha unes classes ubicades en unes plantes, arrendades en un edifici particular.

Els prefabricats, de segona mà, recuperats d'un altre indret que ja no els necessitava, es van instal·lar de forma provisional per solucionar els problemes de manca d'espai. Malauradament però, aquesta situació que havia de ser provisional, ja fa 10 anys que dura, a desgrat dels alumnes, les seves famílies i els seus docents que no treballen en les condicions més òptimes.

El programa electoral de Demòcrates per Andorra expressava la seva intenció de «substituir les instal·lacions provisionals en mòduls prefabricats per noves construccions». No hi ha cap mena de dubte de que es referien a les escoles de Canillo perquè no n'hi ha prefabricats a cap altra parròquia.

Ja ha passat un any des que van entrar a Govern, i el més calent està a l'aigüera, com diuen.

Durant els darrers anys, han sortit varies localitzacions possibles per a construir la nova infraestructura (Incles, pla de Sella, terrenys sobre la urbanització dels Refugis, ampliació de les escoles existents...) però sembla ser que res no avança.

Durant els seus curts mandats, primer com a Cònsol Menor i després com a Cònsol Major, Dolors Cabot va fer públicament varis precs a Govern perquè es solucionés la problemàtica. Però tampoc res es va moure.

En la campanya a les darreres eleccions comunals del desembre del 2011, es va sentir, per activa i per passiva, en tot el territori, que tenir un govern i un consolat del mateix color, milloraria sens dubte l'eficàcia de totes les actuacions, tant d'àmbit nacional com local.

Andorra disposa del Govern i la Sindicatura més rellevant en representants de Canillo. Entendria així d'entrada que això hauria de ser un avantatge per aquesta qüestió però començo a pensar que potser és més aviat el contrari, convertint-se en un inconvenient. No entenem com aquest Govern, autoanomenat Govern dels millors, no troba la manera de desencallar la situació.

No podem no coincidir en què l'educació és, i ha de ser una prioritat.

En unes declaracions a la premsa de ja fa uns mesos, el cap de Govern declarava que les escoles de Canillo no eren la seva prioritat i ho justificava essencialment per raons pressupostàries.

Però, recentment ens assabentàvem d'un projecte d'ampliació de l'escola d'Ordino per un valor de 3,3 milions d'euros. Ens n'alegrem si l'escola ho necessita. A més, aquesta mateixa setmana es votarà al Consell el crèdit extraordinari per pagar l'empresa consultora Monitor Grup per una quantia d'1,6 milions d'euros. Podem parlar també de rotondes i segurament de moltes més coses.

Així doncs, els arguments de calat econòmic perden substància. Ja no podem creure que la raó sigui pressupostària.

Ha arribat el moment d'actuar per als nostres infants de Canillo. Cal que el Govern prengui una decisió i facin tot el possible perquè aquesta es concreti.

l Govern i el Comú, ambdós de Demòcrates per Andorra, tenen totes les eines necessàries per resoldre aquesta inacceptable situació.

Per tant, demanem que s'accelerin els tràmits per fer realitat, el més aviat possible, les noves escoles de Canillo.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT