La mediació com a sortida al conflicte
- La mediació és una eina que des de fa més de 20 anys s'aplica amb èxit
MEDIADOR
- Foto: NOE
Des de fa un parell de mesos un dels temes recurrents a la premsa andorrana ha estat el conflicte obert entre sindicats i govern per la Llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal. A més, les darreres setmanes hem pogut observar com les declaracions de les parts en el conflicte han anat pujant en intensitat.
En una situació com aquesta no té cap sentit buscar culpables, bàsicament perquè no aporta res a la solució del problema. Seria positiu, en canvi, començar a veure les coses en clau de futur i pensar en formes d'acostar posicions entre govern i sindicats. Una situació com aquesta ens afecta a tots i a mig termini tots –sindicats, govern, treballadors, institucions i ciutadans en general- tenim alguna cosa a perdre i poc o res a guanyar.
El que m'ha semblat preocupant –especialment en un petit país com el nostre– és la manca de declaracions o comentaris conciliadors des que aquest afer va començar. Al contrari, només més llenya al foc. Em queda un sentiment similar en altres conflictes que s'han obert recentment, com el de la mestra de l'Escola Espanyola d'Escaldes-Engordany.
L'astrònom i premi Nòbel Albert Einstein deia que no podem resoldre problemes pensant de la mateixa forma que quan els vam crear. Ja que se sent parlar tant d'innovació, potser en aquest cas seria el moment d'aplicar noves eines i formes de pensar.
En aquest sentit, la mediació podria ser una eina útil en el conflicte que enfronta el govern i sindicats. La mediació, també coneguda com a negociació assistida és un mètode confidencial, voluntari i molt flexible de solució de controvèrsies. Un mediador neutral i imparcial ajuda a les parts a concretar i negociar els temes en conflicte, millorar la comunicació entre elles i fomentar la col·laboració entre les parts perquè busquin solucions que satisfacin els interessos de tots els implicats.
És un mètode ràpid, econòmic i força eficient ja que aproximadament un 80 % de les mediacions acaben amb un acord satisfactori. A més, participar-hi no suposa cap renúncia de les parts, ja que si la mediació no funciona sempre poden tornar a la via judicial. Tot i que una mediació és més efectiva quan encara no s'ha arribat als jutjats, qualsevol moment es bo per endegar un procés d'aquest tipus.
La mediació fomenta la col·laboració entre les parts i no un enfrontament. No busca aclarir els fets objectius, la «veritat» o qui té la raó sinó que persegueix solucions que satisfacin els interessos bàsics de tots els participants.
Per això és una opció especialment útil en aquells casos en què les parts han de seguir mantenint una relació (famílies, amics, socis comercials...), ja que contribueix a restaurar relacions que s'havien deteriorat. En el cas dels sindicats i el govern, són dos actors essencials en la vida del país que en un futur no gaire llunyà hauran de tornar a negociar per temes cabdals com la reforma de la Llei de la Funció Pública.
No es tracta d'inventar la sopa d'all o de provar mètodes que encara no s'han assajat. La mediació és una eina que des de fa més de 20 anys s'aplica amb èxit als països veïns en tota classe de disputes, inclosos els desacords en matèria laboral i sindical.
Aquest és un conflicte que, a mig i llarg termini, ens afecta a tots els ciutadans. Caldria preguntar-se si no tenim molt més a guanyar quan les relacions entre tots els agents econòmics són cordials i fluïdes. Per això, és important invertir el màxim d'esforços en pensar maneres per a que els desacords entre sindicats i govern es puguin solucionar de forma dialogada.
Per a més informació consulti l'edició en paper.