PUBLICITAT

A Europa, acompanyats

ALEXIS ESTOPIÑÁN

Aquesta setmana s'ha produït la primera trobada oficial entre el president de la Comissió Europea, Durao Barroso, i el cap de Govern, Jaume Bartumeu. L'entrevista ha servit per manifestar oficialment a la UE la voluntat del Govern d'Andorra per impulsar les relacions amb la Unió Europea. La trobada ha vingut precedida d'altres, com ara la realitzada el 2 de febrer a París, amb el copríncep francès, Nicolas Sarkozy, acompanyat del seu representant personal i director del Gabinet, Christian Frémont. El copríncep va felicitar el Consell i el Govern per la feina feta en els darrers mesos, manifestant el seu suport a l'evolució d'Andorra cap a una major transparència en l'activitat financera.

Més tard es va realitzar el 24 de maig una entrevista amb el secretari d'Estat per la UE, Diego López Garrido, duran la presidència espanyola de torn de la UE, que va confirmar el seu suport a les peticions d'Andor- ra per donar un impuls a l'acord d'associació. El proppassat 9 de juliol també es van entrevistar el cap de Govern, acompanyat de Frémont, amb el comissari del mercat interior i serveis, Michel Barnier, amb qui acordaren integrar la negociació de l'acord monetari amb el procés d'acostament d'Andorra a la UE.

En tot aquest procés d'acostament a Europa, s'està fent palès com a Europa hi anem acompanyats, amb el suport explícit dels governs d'Espanya i de França. Un suport al qual hi ha contribuït rotundament el fet d'haver sortit de la llista de països no col.laboradors de l'OCDE, un cop signat els 17 convenis d'intercanvi d'informació, que han dotat Andorra d'una major clarificació, lleialtat i sinceritat en les seves relacions internacionals.

En certa mesura, és una situació similar a la que tinguérem als anys noranta. Les relacions internacionals d'Andorra com a Estat de dret s'iniciaren amb l'Acord amb la UE al signar l'Unió duanera l'any 1990. Després de la Constitució, en el mateix 1993, es va realitzar primer el tractat internacional tripartit amb Espanya i França, anomenat Tractat de bon veïnatge, d'amistat i cooperació. Mesos més tard, es produí l'admissió d'Andorra a les Nacions Unides i al Consell d'Europa. Tots aquest acords van ser liderats per l'excap de Govern Òscar Ribas, que en aquests moments està exercint com a ambaixador especial amb la missió de desenvolupar les relacions amb Europa. Al meu entendre, la figura de Ribas representa clarament l'exigència i necessitat de combinar sentit d'Estat i coratge per afrontar la dificultat de les nostres relacions internacionals.

En el seu discurs d'ingrés a la Reial Academia de Ciències Econòmiques i Financeres de 2005, ho resumia perfectament: "Per desitjar als microestats que lliurement es plantegin la seva inserció a Europa es precisa primer ambició, lucidesa i coratge. I a la UE, una democràcia solidària amb aquests.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT