PUBLICITAT

No és la comunicació

CARLOS CARNICERO // Periodista

Quan un Govern s'equivoca mai ho reconeix. És millor fer veure que no comunica bé. Aquesta idea l'escalfen alguns periodistes que al sumar-se a aquest idea s'estan oferint per a un lloc de «comunicadors» del Govern. En la mesura que José Luis Rodríguez Zapatero acumulava errors polítics es parlava que el seu Govern tenia un problema de comunicació. ¿Com es poden comunicar amb èxit, aconseguint l'aprovació dels ciutadans, el vademècum d'incompliments electorals del Govern de Mariano Rajoy? No hi ha diners suficients per convertir la tragèdia en paradís.

Rajoy no té un problema de comunicació perquè es troba en un laberint sense sortida. Universalitzar la pobresa no té aprovació possible. Afegir cada dia una nova improvisació en forma de retallades i pujades d'impostos no té venda possible en l'opinió pública. Si no hi ha més protestes és perquè la por s'ha apoderat de l'aire que respirem.

Rajoy hauria de situar-se en el context europeu. Caldria promoure la protesta del sud per canviar el paradigma econòmic d'Europa. Però significaria reconèixer els seus propis errors i els seus projectes impossibles. No hi ha humilitat per això. Angela Merkel comença a rectificar perquè la seva hegemonia europea està directament amenaçada per l'eclosió de François Hollande. I per què està començant a interioritzar que perdrà les eleccions del pròxim any a Alemanya.

Es comença a fer una mica de llum a Europa però Rajoy prefereix quedar-se fora de focus. Al Govern de Rajoy l'hi va a portar per davant la marea del descontentament popular. La desafecció cap a la seva majoria absoluta promet ser històrica. Li salva, de moment, que no hi ha convocatòries electorals a la vista.

El més còmode i el més suïcida és pensar que hi ha errors de comunicació. Es prepara l'assalt a RTVE per manipular l'opinió pública. Però la caixa ja no és tan ximple com era la tele fa uns anys. Avui hi ha mitjans alternatius que trenquen el monopoli de les televisions i dels mitjans de comunicació tradicionals. Les portes de la informació estan més obertes que mai. Per això dir que es comunica malament és només un escapisme per no canviar les polítiques que són rebutjades pels ciutadans.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT