PUBLICITAT

La llei de la jungla

RAFAEL TORRES // Periodista

Mariano Rajoy va guanyar les eleccions prometent crear llocs de treball. De moment, ja porta destruïts més de mig milió. Potser és que pensa, com els antics anarquistes, que per crear cal destruir primer. En tot cas, ¿com pensava crear ocupació? ¿Dient-lo? Per guanyar a Zapatero, que a les acaballes del seu segon mandat estava fet un drap, no calia que enganyés a ningú, i molt menys que jugués amb el pa i amb l'esperança de milions d'espanyols. Porta Rajoy al govern uns pocs mesos, i ja s'ha perdut el compte del nombre de famílies espanyoles que no tenen a ningú treballant.

Tot i ser complicada la reactivació del mercat laboral en les actuals circumstàncies, no ho és tant com pretén fer creure el govern. Qualsevol pot veure on rau, en gran mesura, aquesta suposada insuperable complicació: l'única caixa oberta a les grans botigues, davant la qual fan cua interminable els clients, al·ludeix a l'«estalvi» del sou de tres o quatre caixeres per part de l'empresari. Multipliqui i, de passada, tireu-vos una ullada a la suma dels seus beneficis, bona part dels quals, en alguns casos, marxa cada dia a l'estranger. Aquest senzill exercici d'observació que qualsevol pot fer, en la seguretat que ha de conduir-lo a una pista fiable, pot estendre a qualsevol àrea del comerç i de la producció. Si Rajoy es proposés de debò la creació de llocs de treball, obligaria amablement els empresaris a fer contractacions en funció dels beneficis, amb valors que podria dissenyar qualsevol noi de batxillerat. Fins ara, l'únic que se li ha passat pel cap és, sorprenentment, facilitar l'acomiadament dels pocs que conserven la seva feina.

No seria tan difícil, encara que sí, potser, contrari a les idees de l'actual govern, delimitar el terrible problema de l'atur, que exigeix ??resolució immediata, del de la situació econòmica general, que el mateix no té solució sinó a mitjà o llarg termini . Es tracta de repartir una mica, els que tenen més als que menys tenen, per sobreviure com a nació, i no com jungla.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT