PUBLICITAT

L'onada de calor

ISAÍAS LAFUENTE

Si fa quinze dies, quan la selecció espanyola va guanyar el Mundial, els noticiaris van ignorar les víctimes mortals de les celebracions, que no n'hi van haver més perquè Déu no va voler en aquella nit multitudinària i vandàlica, avui ocorre el mateix amb les víctimes de la calor. No és nou: mentre a Europa, en la veïna França particularment, els ciutadans sucumbien per milers a l'ona candent de l'estiu del 2003, aquí, on el mercuri dels termòmetres es fonia i els ocells es desplomaven dels arbres àdhuc de nit, no passava res.

Oficialment no passava res i l'explicació del prodigi, segons les autoritats de llavors, era simple, per no dir aresta: nosaltres estàvem acostumats a la torrefacció. Després es va saber, encara que ningú va insistir gaire a conèixer la veritat, que havien mort diversos centenars de persones, pel que sembla no prou espanyoles com per resistir a peu eixut la sufocació.

Contrasta aquesta indiferència o deixadesa informativa sobre el substancial de la present ona de calor, els seus efectes letals per a molts, amb l'estesa afició als programes televisius del tipus España directo, que consisteixen bàsicament a parlar del temps i a jugar a les simplicitats. D'ordinari, poden passar-se tres hores, amb gran desplegament de reporters i enviats especials, informant sobre el terreny que neva al gener, però en les actuals circumstàncies, quan l'alerta en desenes de províncies bascula del taronja roent, no se'ls veu indagar ni poc ni molt sobre l'assumpte, tret que cantar infatigablement les excel.lències del gaspatxo i del ventall s'interpreti com un hàbil missatge subliminal, això sí.

Fa un any, una conspiració farmacèutica ens va convèncer que havíem d'aterrir-nos davant d'un nou virus gripal, però es veu que a la calor salvatge no hi ha manera de treure-li uns milers de milions d'euros. La massa calor aplana, particularment als que, per la seva fragilitat orgànica i econòmica, queden aplanats per sempre en rebre la seva brutal bufetada. A ningú els importen, ningú els ho explica.

Periodista. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT