PUBLICITAT

Som el que mengem

SOL GASCH // Historiadora

Sempre he sentit a dir aquesta expressió de «som el que mengem» en referència a la necessitat d'una dieta equilibrada per a la salut de la gent. Aquests dies m'ha arribat a les mans unes informacions que considero important de compartir amb vosaltres. L'una és la campanya iniciada per l'Associació Som lo que Sembrem i l'altra sobre la composició química de la margarina, el succedani de la mantega. Som lo que sembrem ha iniciat una campanya per ajudar a prendre consciència contra l'ús del glifosat, un herbicida danyí tant per a l'agricultura com en parcs i jardins. El cert és que som el que mengem, te el seu rerafons en Som lo que sembrem, doncs el cicle reproductiu vegetal ens porta a recollir el que s'ha sembrat i ho consumim a vegades directament, d'altres desprès de llargs processos de transformació i de comercialització. L'objectiu d'aquesta campanya és «denunciar el model agroalimentari global monopolitzat». La raó és molt senzilla d'entendre, aquest model porta a la pagesia a dependre de les multinacionals que produeixen els herbicides tòxics. Entre ells el més usat de tots, el glifosat. Sobretot per les conseqüències que té per a la salut de les persones. Som lo que sembrem ha iniciat a casa nostra un camí important, un camí de denuncia pública de l'ús d'aquests herbicides que són emprats en l'agricultura industrialitzada i també a vegades pels petits pagesos. Demanen la implicació de les administracions en el control agrícola, amb la substitució dels herbicides nocius i dels conreus trangènics per un nou model agroecològic respectuós tant amb la salut de les persones com amb el medi ambient. No cal dir que em solidaritzo totalment amb aquesta plataforma. Sobre la margarina diuen que es va començar a produir per engreixar oques, però no va funcionar i com que calia recuperar els diners invertits es va pensar en fer-ne un producte similar a la mantega però més barat. Com és sabut la mantega és un producte lacti i que per tant conte grassa animal; el seu origen es remunta als pobles mongols celtes i víkings que deixatant la nata de la llet obtenien la mantega. La margarina és el resultat de la hidrogenació d'olis vegetals que degut a un complicat procés químic resulta totalment nociva per a la salut, amb risc de produir des de l'increment del colesterol, fins a malalties coronaries o càncers. Segons he llegit li falta una molècula per ser un plàstic. Evidentment no pot ser bona de cap manera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT