PUBLICITAT

L'apagada d'un model

  • Fins aquí hem arribat en el desenvolupament d'una RTVE pluralista i consensuada
ANTONIO CASADO
PERIODISTA

Periodic
Foto: NOE

Quan la banda sonora política i mediàtica del PP parla de «sectarisme informatiu a RTVE» ho acompanya d'una interpel·lació directa al president Rajoy. Amb més o menys dissimulació se li demana que prengui cartes en l'assumpte i no es deixi menjar el terreny després d'haver escombrat a les urnes. Ha de deixar clar qui mana, també aquí.

D'aquesta reclamació s'infereix que l'exercici del «sectarisme informatiu», verificable o suposat en els actuals responsables de la ràdio i la televisió públiques, ja li correspon al partit guanyador de les eleccions i no al perdedor. Com si estigués en la naturalesa de les coses que ara li toqui al Govern del PP fer de la seva capa una casaca a RTVE.

Tractant-se d'una Corporació estatal al cent per cent, el decret llei dictat pel Govern Rajoy en l'últim Consell de Ministres ve a ser una espècie de privatització. Formalment segueix sent de l'Estat però, en partir de l'actual model de neutralitat i independència respecte a l'Executiu, es ve a concebre el mitjà estatal RTVE com un braç més de poder al servei del Govern de torn. A la pràctica és una manera de privatitzar a favor d'una determinada causa política (de partit, no d'Estat) els beneficis derivats de controlar aquest poderós mitjà d'informació.

Com era previsible, el PSOE, principal grup de l'oposició, ha posat el crit al cel. Parla de «cop institucional», per voler modificar per les braves la llei que garantia fins ara la independència, pluralitat i viabilitat econòmica de RTVE. Tot això amb l'objectiu de fer-se amb el control de la mateixa. El mètode consisteix a interpretar unilateralment una disposició transitòria de la vigent llei.

La llei obliga a triar al president de la Corporació per una majoria parlamentària de dos terços. Això imposa la necessitat de consensuar el nomenament entre PP i PSOE. Però Moncloa ha recorregut a una disposició transitòria que contemplava l'elecció per majoria absoluta (n'hi hauria prou amb els vots del PP), solament per a la posada en marxa del model (2006) si hagués faltat l'acord dos mesos després d'intentar-ho. Ara aquesta norma de contingència és interpretada pel Govern com a norma fixa del model i s'aplicarà per desbloquejar la situació a RTVE (president dimitit i part del Consell caducat o en fugida). Es renuncia a desbloquejar la situació mitjançant el procediment estructuralment previst a la llei, que és el de l'acord per dos terços, i s'opta per la majoria absoluta.

Molt em temo que s'acabarà la primavera a RTVE, que havia tornat a ser políticament independent, econòmicament viable i d'una qualitat contrastable en els índexs d'audiència i en les enquestes d'opinió. Fins a aquí hem arribat en el desenvolupament d'una RTVE pluralista, neutral i consensuada pels dos grans partits.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT