PUBLICITAT

Democràcia de mercat

FRANCESC RODRÍGUEZ // Historiador

També a casa nostra l'actualitat dels veïns del sud sembla que acapara força l'atenció. Entre safaris reials i nacionalitzacions a l'estranger d'empreses participades per capital espanyol, fins i tot les tribunes del nostre cap de govern –tribunes, per cert, que parlen de fermesa però no de «clàusules de salvaguarda» que «donen» seguretat jurídica– passen gairebé desapercebudes.

I és que els moments de crisi solen ser idonis per que se'ns facin evidents les contradiccions més flagrants, que en un altre moment també passarien desapercebudes. Les desigualtats ens semblen més grans –potser és que ho són– i les contradiccions i les injustícies són més patents. Però fins i tot en els moments dolents cal fer front a la realitat amb una certa dosi d'humor, encara que sigui amarg. No em puc estar de reproduir la frase amb la qual ahir ens regalava el meu admirat Forges, a les pàgines del diari El País, en la seva vinyeta quotidiana: «Alguna cosa està passant quan es confon ‘petrolera' amb ‘pàtria'”. I és que aquesta és avui la realitat: l'economia és l'Estat.

En el mateix diari i en la mateixa pàgina Sigmar Gabriel ens recordava quina és la teoria imperant, en aquest cas en boca d'Angela Merkel –quan defensa les «democràcies conformes al mercat»–, tot avançant una afirmació que, penso, és una obvietat tan gran que ni caldria escriure-la: allò que necessitem són mercats conformes a la democràcia. Mentre llegia aquestes frases m'ha entrat un dubte: ¿la nostra Constitució parla d'economia de mercat o de mercat de l'economia?

No m'estranya que cada dia augmenti el nombre d'indignats. La desesperació a la qual porta la sensació de no poder fer res per canviar la situació es va transformant. Malauradament no sempre en el bon sentit. Per comoditat, o pel que sigui, alguns prefereixen escoltar els cants de sirena de populistes amb solucions radicals, abans que creure que altres maneres de governar són possibles. Tanmateix, cal no defallir: els mercats no són tan nombrosos com els ciutadans.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT