PUBLICITAT

Sanitat pública i globus sonda

FERMÍN BOCOS
PERIODISTA

Un vell aforisme militar sentència que una ordre seguida de contraordre equival a desordre. Traslladat al món de la política i el de la comunicació l'hem vist reflectit en les declaracions del ministre d'Economia lliscant la idea d'un eventual repagament sanitari per compte dels que ingressen més de cent mil euros anuals i la insòlita rèplica desautoritzant l'opinió del ministre per part de Carlos Floriano, portaveu del PP, que va relegar el que va dir el ministre al rang d'una simple opinió del «senyor de Guindos». L'expressió és textual.

Sense entrar en la qüestió de fons: la necessitat de reunir les fórmules d'estalvi i reorganització que permetin garantir la pervivència, universalitat i gratuïtat del sistema nacional de salut, crec que donada la suspicàcia social que envolta aquest assumpte del mal anomenat «copagament». Sense excloure la simple descoordinació, crec que hem assistit a una mena de repartiment de papers en un exercici de globus sonda. De Guindos llança la fletxa (en nom del Govern) i Floriano la rebota al vol (en interès del partit). A partir d'aquí, els analistes de la Moncloa han pres nota de l'efecte i dels eventuals danys polítics col·laterals i, després de ponderar els resultats de la jugada, elaboraran el que en l'argot es coneix per un «paper», un informe breu que serà dipositat a la taula del despatx del president i dels ministres afectats. Si no fos perquè l'assumpte que està en el teler és molt seriós –tant que en aquest cas el més apropiat seria parlar de la taula d'operacions–, hauria poc a dir sobre aquest tipus de pràctiques de sondeig indirecte a les que recorren tots els governs. El que passa és que, segons aconsella un altre vell aforisme, no és aconsellable jugar amb la coses de menjar. Per al cas, amb els assumptes relacionats amb la salut. Aquest assumpte enerva a tothom, inclosos els votants del PP.

Si el Govern sap ja el que pretén fer amb el sistema públic sanitari, que es deixi de globus sonda i que ho digui. Si pot ser, per boca del mateix Mariano Rajoy. Ja que és notari, perquè consti en acta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT