Com el Titanic
PERIODISTA
- Foto: EL PERIÒDIC
Les disposicions de l'actual Govern espanyol s'assemblen molt a aquelles que, dictades pel Ministeri de Comerç britànic, regien la navegació dels bucs del Regne Unit el 1912: no es requeria que en els mateixos hi hagués bots de salvament per a tothom. Així, quan es va enfonsar el Titanic, ara fa un segle, el nombre de places en els bots d'evacuació cobrien solament el dels passatgers de primera i segona classe, i solament per a ells, pel que sembla, estaven destinats. Als de tercera, treballadors emigrants que viatjaven sota la línia de flotació del vaixell darrere de les oportunitats del Nou Món, els estava vedada tota possibilitat de salvació: una reixa els impedia accedir a la coberta, on l'orquestra interpretava valsos per tranquil·litzar als passatgers... de primera i segona. Els escassíssims viatgers de tercera classe que van salvar la vida ho van aconseguir llançant-se al mar esquitxat de blocs de gel gegantins, d'on els va recollir, agonitzants de fred, el «Carpathia».
De la mateixa manera, davant l'actual naufragi de l'economia nacional, però sobretot de la decència democràtica, el Govern del Partit Popular sembla dir, amb les seves retallades i les seves «reformes», que no hi ha bots per a tots. Aquells que, darrere de la reixa, que és la por, senten com se'ls ofega la vida, com minven els seus ingressos, com es queden sense ocupació, com pugen vertiginosament els preus de tot i els impostos, com el banc els arrabassa la casa o els estalvis, són aquests passatgers de tercera que, malgrat representar el major nombre i la major força productiva dels que viatgen en la nau de la nació, són condemnats a patir els pitjors efectes de la catàstrofe. Mentre, els passatgers de primera s'allunyen en barques mig buides del remolí succionador que deixa el vaixell en enfonsar-se.
Ara li toca a la Sanitat i a l'Educació dels de tercera classe, que ja eren dolentes i cutres abans de la infausta travessia. No queda, amb prou feines, res per retallar, excepte el poc que es precisa per convertir-les definitivament en arranjaments de Beneficència. Salvi's, doncs, qui pugui, qui tingui medicina i col·legi privats, béns de fortuna, rendes i plaça reservada al bot salvavides.
Per a més informació consulti l'edició en paper.