PUBLICITAT

Les orquídies del Prat

ELISENDA VIVES
HISTORIADORA

Periodic
Foto:

Una de les preocupacions majors dins de la pràctica política actual és la creació de llocs de treball. Vist que es tracta d'un tema capital que afecta tothom, les iniciatives són tan benvingudes com escasses. Inventar-se llocs de treball i més estables sembla una de les coses més difícils en aquest món.

Amb aquest objectiu davant de tot, observem com la proposta d'Eurovegas ha creat unes expectatives esperançadores per a l'economia. La inversió multimilionària per construir i explotar un complex lúdic, juntament amb el misteri de si es queda a Catalunya o se'n va prop de Madrid, han donat lloc a un debat sobre la seva bondat o efectes indesitjables.

Si fins aquí, la qüestió era un tema social i econòmic, en veure les imatges de complexos similars en altres llocs del món, el tema adquireix una nova dimensió. Una cosa és veure Las Vegas allà, transoceànica i transcontinental, al cinema, a la televisió, viatjar-hi, quedar-s'hi. L'altra és instal·lar per aquí uns conjunts molt estranys perquè sense voler ofendre ningú són francament lletjos.

Els països de la Mediterrània –i de ben segur que els asiàtics també– es caracteritzen per un patrimoni cultural extraordinari amb obres que han perdurat, amb sort és cert, en el medi urbà i formen espais únics. No en va, a Las Vegas han reproduït Venècia. Els paisatges són el reflex de com s'ha sabut treure profit de la terra, fins a les explotacions industrials com és el cas del famós delta del Llobregat, excel·lent espai natural i molt adequat per al conreu, però que s'ha dedicat al creixement industrial i aeroportuari.

En el cas d'una inversió multimilionària, potser es podria fer més artísticament. En els últims anys tothom ha criticat edificis icònics i pretensions arquitecturals per massa costosos i d'escàs contingut, però en aquests tipus de projectes hi cabrien les ambicions amb la creativitat dels arquitectes, tot respectant la natura, la història, tot cercant l'espai més propici. Difícilment, després dels errors en l'explotació del territori que ens han portat tants problemes, es pot justificar la construcció en qualsevol lloc i de qualsevol manera i sobretot si hi ha vestigis d'una riquesa que no es pot perdre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT