PUBLICITAT

El pitjor de l'any

CARMEN TOMÁS // Periodista

La borsa espanyola ha tancat el primer trimestre amb una caiguda del 6,5 per cent i la pitjor setmana de l'any. I ho ha fet així, mentre la grega puja un 8 per cent i l'alemanya un 19 per cent. L'únic consol és que manté els 8.000 punts que semblen haver-se convertit en un suport bastant sòlid. El divendres van passar moltes coses i la borsa va reaccionar bé, però de forma insuficient clar per recuperar tot el perdut en una setmana nefasta per als tres grans que sostenen a l'IBEX espanyol. La presentació del projecte de Pressupostos i la decisió d'augmentar el fons de rescat europeu van caure bé al selectiu. També la pujada de la llum, el gas i el butà que patiran les nostres butxaques des de ja espanyol. De fet, la prima de risc es va relaxar fins als 355 punts bàsics i el rendiment del bo a 10 anys es va situar en el 5,4 per cent.

No hi ha dubte que els comptes aprovats pel Govern són austeres, «les més austeres de la democràcia», però també que la situació ho requereix. Ens estan mirant amb lupa i s'han lliscat diversos informes i informacions, algunes interessades, sobre el perill que Espanya pot suposar per a la Unió Europea. A Brussel·les es creuen els nostres comptes i els nostres esforços, però ara cal complir i seguir amb la configuració. El Govern espera després del profund ajust de la despesa plantejat complir amb l'objectiu de dèficit públic marcat del qual no ens podem desviar ni una dècima.

Anirem veient molts més detalls, però sens dubte destaquen els canvis en l'Impost sobre Societats per a les grans empreses i els més polèmics: els beneficis fiscals llançats per els diners negre que aflori i els rendiments d'empreses multinacionals que es repatriïn. Mesures que només es poden aprovar des del punt de vista pràctic, ja que es recuperarien rendes, encara que menys admissibles des del punt de vista moral. El Govern espera recuperar per aquesta via una mica menys de 3.000 milions, el que suposa que l'any que ve 30.000 milions nous circularan per l'economia. Veurem els detalls de tot el projecte i el seu efecte en els mercats en els pròxims dies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT