PUBLICITAT

L'error de Griñán

FERMÍN BOCOS
PERIODISTA

Tinc escrit que la reforma laboral no servirà per crear llocs de treball, però també crec que la vaga general no torçarà el braç a Mariano Rajoy obligant-lo a reformular la reforma perquè el president se sent reforçat pels resultats dels sondejos d'opinió. Pels sondejos i pels estudis demoscòpics que pronostiquen el triomf del PP a les eleccions andaluses. Triomf que, en qualsevol circumstància, per a l'assumpte que ens ocupa, seguiria sent igual de significatiu encara en el cas que Javier Arenas, el candidat dels populars, no aconseguís la majoria absoluta. ¿Per què? Doncs perquè donada la coincidència entre el PSOE i els sindicats UGT i CC.OO. en el rebuig a les reformes, i tenint en compte que aquest assumpte s'ha convertit en un dels eixos de la campanya electoral, qualsevol resultat que els atorgui avantatge respecte dels socialistes –i, no diguem, si arriba a confirmar-se la majoria absoluta– serà interpretat des del Govern com un plebiscit favorable a la polèmica reforma.

Així les coses, sigui quin sigui el seguiment que pugui collir la vaga, el discurs a la contra es recolzarà en una idea molt difícil de refutar perquè si resulta que a Andalusia –la comunitat autonòma més castigada per l'atur (per sobre del 21 per cent de la mitjana nacional i amb el 50 per cent de tota la desocupació juvenil)– és el PP qui guanya les eleccions voldrà dir que, encara que sigui per desesperació davant la ineficàcia dels governs de Chaves i Griñán en la lluita contra l'atur, el gruix dels andalusos haurà optat per donar un marge de confiança al Govern Rajoy. De vegades, les coses no surten com es projecten.

Griñán no va voler convocar les eleccions el passat 20-N –coincidint amb les generals– per guanyar temps i distanciar-se del càstig a Zapatero que auguraven totes les enquestes. Ara es troba que té enfront a un PP molt més crescut que fa sis mesos: governa en gairebé tots els ajuntaments i comunitats autònomes i té a la seva disposició el BOE. Tinc per a mi que Griñán s'ha adonat del seu error, però que ja és tard per rectificar. Si les andaluses haguessin coincidit amb les generals, la derrota del PSOE andalús s'hauria diluït en el registre del fracàs generalitzat de Rubalcaba a tota Espanya. Ara el que està per venir serà molt més visible i, per tant, políticament més dolorós. Vist amb perspectiva, crec que Griñán es va equivocar en ajornar la cita amb les urnes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT