PUBLICITAT

Absolutament blau

RAFAEL TORRES
PERIODISTA

Dos importants successos polítics s'aglomeren en un molt curt espai de temps, les eleccions andaluses i la Vaga General. Relacionats entre si, doncs del resultat de tots dos es podrà col·legir la resistència de la ciutadania a l'actual model de govern, amb les seves «reformes», les seves retallades i les seves coses, són importants, sobretot, perquè en ells les persones van a poder expressar-se directament, els andalusos en les urnes i els treballadors concernits per la Reforma Laboral secundant o no la Vaga. Després d'aquesta *tacada d'esdeveniments *transcendentes, la gent ja no podrà expressar-se fins a dins de ni se sap sinó per mediació de la classe política, refugiada en l'Estat i a resguard de les inclemències de la realitat.

De les eleccions a Andalusia depèn que el mapa d'Espanya deixi de ser molt blau per convertir-se en absolutament blau, i d'aquest inquietant atzar cromàtic neix la disposició majoritària dels electors a votar no tant a favor com en contra, fins i tot en contra de si mateixos. Així, molts dels que votin al PP, a IU, al PA, a UPyD o als ecologistes estaran votant, en realitat, contra el PSOE, de la mateixa manera que molts dels que votin a aquest partit ho faran contra el PP, contra el blau que podria estendre's, pel sud, fins al mar. Molt d'això, de vot negatiu, a la contra, hi ha hagut tradicionalment en els comicis espanyols, on, en puritat, no hi havia molt ni molt diferenciat on triar, però en aquesta ocasió és molt probable que aquesta sigui la naturalesa del vot dominant.

De la Vaga General, del seu seguiment més enllà de l'òrbita sindical, del seu èxit, depèn que el govern es replantegi el seu menyspreu cap a la classe treballadora, sobre la qual fa recaure el gruix de la crisi. Es dóna la trista circumstància que, sigui quin sigui el resultat de la vaga, aquest no podrà computar-se totalment, doncs els aturats, la majoria dels quals s'adheriran a ella per raons òbvies (protesta, desesperació, cap por a represàlies...), no abandonaran cap lloc de treball per secundar-la. No en tenen, de lloc de treball. Ni, en conseqüència, casella en el càlcul del seguiment d'aquesta Vaga que és, més que de ningú, d'ells.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT