PUBLICITAT

Dia Mundial de l'Aigua 2012

  • «El món té set perquè nosaltres tenim gana» és el lema escollit per les Nacions Unides
FRANCESC CAMP
Ministre de Turisme i Medi Ambient

Periodic
Foto: NOE

Cada any, el 22 de març se celebra el Dia Mundial de l'Aigua amb un tema escollit per les Nacions Unides en funció de les problemàtiques més preocupants. Després de molts anys insistint en la necessitat d'estalviar l'aigua i de mantenir-la en bon estat mitjançant el sanejament, principalment en les zones urbanes, aquest any, el tema «Aigua i seguretat alimentària» implica una reflexió més profunda.

És sabut que, a nivell mundial, el 70% del consum d'aigua es destina a la producció dels nostres aliments: «El món té set perquè nosaltres tenim gana» és el lema escollit per les Nacions Unides per reflectir aquesta idea.

Encara que no la veiem, l'aigua és necessària per produir també un automòbil o una samarreta, s'estima que es necessiten més de 5.000 litres d'aigua per produir un quilo de cotó i uns 2.000 litres per un quilo de paper. Aquesta quantitat d'aigua és la que es comptabilitza per afirmar que, als països més desenvolupats, cada persona consumeix a diari, a part dels 2 litres d'aigua que beu, entre 2.000 i 4.000 litres d'aigua necessaris per la producció dels aliments que menja i dels béns industrials que utilitza.

Com que la població mundial creix, que la nostra manera de viure cada cop suposa un consum més elevat d'aigua però que l'aigua, tot i ser un recurs renovable, no deixa de ser un recurs finit, la disponibilitat en aigua serà un dels reptes més importants del segle 21.

En aquest sentit, disminuir el malbaratament dels aliments és sens dubte una acció a favor de l'estalvi d'aigua. A Europa, cada persona llença a les escombraries de mitja 20 kg d'aliments cada any dels quals 7 kg encara estan embalats i els altres 13 kg són restes dels àpats, fruites i verdures fets malbé... Les conseqüències d'aquest malbaratament alimentari són ètiques, econòmiques, i també ambientals.

La relació entre la disponibilitat en aigua i la producció d'aliments, d'energia i de béns procedents de la indústria ha centrat una part del sisè fòrum mundial de l'aigua que va tenir lloc la setmana passada a Marsella i a la qual va assistir una delegació del Departament de Medi Ambient del Govern.

A més, a nivell internacional s'insisteix en la necessitat de tractar l'aigua per conques i per tant de promoure una gestió transfronterera del recurs. A Andorra, n'és un exemple, en el marc de la recent signatura de l'acord transfronterer amb França, l‘explotació conjunta del recurs hídric de la capçalera del riu Arièja També és objecte de preocupació internacional la relació que hi ha entre els riscos naturals relacionats amb l'aigua i els episodis climàtics més extrems que es donaran en el marc del canvi climàtic.

Andorra té una posició geogràfica privilegiada pel que fa a l'aigua, ja que estem en capçalera de conca i que l'aigua de la que disposem és de bona qualitat. Pel moment no hem patit cap episodi greu de sequera, però degut a les actuals modificacions del clima i a la nostra manera de viure és probable que les pressions existents sobre el recurs en aigua augmentin cada vegada més també al nostre país.

Les poques precipitacions de neu aquest hivern i la seva substitució per la neu de cultiu gràcies a la gran xarxa de canons de les estacions d'esquí ens han fet veure que no només som un país que econòmicament depèn del turisme, sinó també de l'aigua. Caldrà doncs avançar decididament en la optimització de la gestió d'aquest bé si volem mantenir no només la nostra qualitat de vida, sinó també el nostre atractiu com a destinació de neu.

Per tant, espero que la celebració del Dia Mundial de l'Aigua, avui 22 de març, serveixi perquè ens parem a pensar sobre els nostres hàbits de consum i la gran dependència que tenim envers l'aigua. Aprofito l' ocasió per convidar-vos a visitar la web del Departament de Medi Ambient del Govern i del Dia Mundial de l'Aigua de les Nacions Unides on trobareu molta més informació sobre aquests temes: www.mediamebient.ad i :www.unwater.org/worldwaterday.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT