PUBLICITAT

Constitució econòmica

ALEXIS ESTOPIÑÁN
[email protected]

Periodic
Foto: NOE

Aquesta setmana s'han produït diferents notícies que comencen a definir l'horitzó dels propers anys.

D'una banda, s'està esclarint l'ala dreta de la política, amb el posicionament del Partit Liberal en mantenir-se com a partit polític i amb voluntat de presentar-se a les eleccions del 2015. El manteniment d'un partit clarament de dretes i conservador ajuda sens dubte a la definició ideològica de Demòcrates per Andorra. Amb tot, les novetats de l'ala esquerra sembla que es faran encara esperar uns quants mesos, jugant el joc del qui aguanta més, si uns des dels silenci soterrat o els altres des del farol de la cadira.

D'altra banda, al mateix dia que el Consell General aprovava les mesures de contenció de la despesa pública en matèria personal, amb el que el Govern estima un estalvi de 7,2 milions d'euros, els sindicats han decidit engegar el procés judicial en defensa dels seus drets. Un posicionament difícil de justificar davant de la ciutadania, en tant en quan totes les estadístiques del mercat laboral (nombre de llocs de treball i salaris) són negatives a excepció dels de l'Administració pública.

Al mateix temps, hem celebrat el dinovè aniversari de la Constitució d'una forma distinta. Per primera vegada, ha estat el síndic i no el cap de Govern qui ha pres la batuta de la celebració, aconseguint així l'objectiu d'obrir el Consell General a la ciutadania.

En aquest sentit, el síndic general, Vicenç Mateu, ha encertat el seu discurs al afirmar com «el que és ideal és que hi hagi unitat i acció, però si no hi pot haver unitat, que hi hagi acció». I així està sent amb la nova fiscalitat, les esmenes a la proposició de llei de l'IVA, la llei d'obertura econòmica, la captació d'inversió estrangera amb l'empresa Monitor i els convenis per evitar la doble imposició.

Davant una conjuntura econòmica difícil en el que el nombre d'aturats no deixa d'augmentar, només ens en sortirem posant les bases de la constitució econòmica. Perquè tenim la capacitat per fer-ho, i així ho demostren les empreses del país com Pas Grau Internacional facturant un milió d'euros a països com Turquia i Argentina.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT