Un 8 més
HISTORIADORA
- Foto: EL PERIÒDIC
Avui toca, és el dia de la dona, que abans se celebrava com a dia de la dona treballadora, cosa que en general és el que passa, però està bé dir-ho de forma més resumida. És un clàssic que en tal dia com avui es demani perquè no hi ha un dia dels homes.
L'argumentació donaria lloc a rius de tinta de llarga que seria, però si no es vol entendre, per més que s'expliqui serà difícilment acceptada.
Ara bé, hi ha un poema, molt curt, de Maria Mercè Marçal, que diu: «A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona / de classe baixa i de nació oprimida / I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel».
L'atzar ens atorga condicions, si ens fem rebels o no tant, és l'atzur, el blau de cel i de mar, de minerals i roques el que ens porta pels camins pedregosos de la vida. També el podia haver escrit un home aquest poema, però és curiós, perquè no n'hi ha d'aquest estil, no necessiten assenyalar-ho.
Tant se val, tampoc es pot escollir, només hi ha dos sexes i és la natura la que fa la combinatòria. ¿Som primer éssers humans, persones, homes o dones? Com a éssers humans són sexuats, homes o dones, i com a persones, és cert, ho és tothom. ¿Però no és el primer que preguntem? ¿És nen o nena? ¿Era un home o una dona? La igualtat en drets, o aquella mítica igualtat d'oportunitats, són efectes de la justícia socials i són deguts a tots els ésser humans, grans o joves, masculins o femenins.
La paraula que ara es fa servir molt, igualtat, així, en general, és simplement aplicar el model imperant, fruit de l'antiga tradició patriarcal. I ara en tenim els resultats, uns horaris laborals incòmodes, la universal diferència de salaris a treball equivalent, el famós sostre de vidre, però de vegades t'hi fan pujar per observar com caus, els condicionaments físics que el sistema pot entendre però no compartir i així d'altres diferències que també es podrien afegir a aquesta llista. No es tracta de crear antagonismes, sinó diferències enriquidores, no es tracta tampoc de complementar-se, sinó d'ésser subjectes, cadascú amb les seves llibertats. És molt més interessant.
Per a més informació consulti l'edició en paper.