PUBLICITAT

L'últim revolt

ISAIAS LAFUENTE

L'últim acte en la lluita contra ETA ens ha ofert aquesta setmana algunes escenes eloqüents. La detenció de dos presumptes etarres a Andoain i el judici contra els autors de l'assassinat d'una nena a Santa Pola, fa ara sis anys, demostren la fortalesa d'una democràcia que continua perseguint als terroristes per evitar temptacions futures de retorn mentre segueix jutjant als autors dels seus crims passats. L'emocionat testimoniatge de la mare de la nena assassinada durant el procés, descrivint la desraó de la seva mort, és, d'altra banda, la millor forma de dissoldre el pervers discurs que segueix mantenint part de l'esquerra abertzale d'equiparació de circumstàncies i víctimes.

Al costat d'aquestes actuacions policials i judicials, uns altres dos moviments polítics mereixen ser subratllats. Un, l'acord aconseguit al Congrés dels Diputats entre tots els partits, excepte UPyD i Amaiur, sobre la gestió de la fi d'ETA. És el retorn a la unitat política en la lluita antiterrorista, trencada la passada legislatura per qui ara governa, i enfortida avui amb la presència de formacions que no van subscriure en el seu moment la Llei de Partits. El segon, el primer cara a cara parlamentari entre el president del Govern i el portaveu d'Amaiur en el qual el primer va sostenir una posició ferma –«haig de fer complir la llei»– enfront del discurs de la formació basca. Però va dir més Rajoy quan va demanar a Amaiur que, com a representant de la sobirania nacional, usés la seva influència per forçar ETA a lliurar les armes.

Si Amaiur no fa aquest pas i si ETA demora la seva última decisió, tindrem un problema. Com és un problema l'auge de l'independentisme al País Basc o poden ser-ho en el futur les discrepàncies que en el marc de la unitat política puguin sorgir sobre les mesures penitenciàries que puguin adoptar-se amb aquells terroristes que decideixin desvincular-se de la banda i demanar perdó a les seves víctimes. Però tot això, com va reconèixer el ministre de l'Interior al parlament, són problemes polítics. I serà la política la que els resolgui.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT