PUBLICITAT

Arriba l'hora 'h' per a Iñaki Urdangarin

  • ¿Qui és l'home que ha gosat asseure el gendre del rei al banquet dels acusats?
ROSA VILLACASTÍN

L a pregunta que aquests dies ens fem molts ciutadans és qui és i com és l'home que ha gosat asseure al banquet al gendre del Rei Joan Carles. Segons fonts de tota solvència, el jutge José Castro és el que en l'argot judicial es coneix com «un home recte, sense doblecs, que va directe al gra, amb un absolut respecte pels drets dels acusats, però sense permetre que fugin d'estudi, com va intentar fer a la seva última declaració l'expresident de Balears, Jaume Matas, al que va cridar a l'ordre sense contemplacions».

Treballador incansable, del jutge ningú pot dir que sigui vanitós ni tampoc que busqui la fama fàcil que dóna imputar a un membre de la Família Reial, ni que pretengui erigir-se en un jutge estrella com alguns dels que diàriament es mouen per l'Audiència Nacional. Prova d'això és que cada dia arriba als jutjats de Palma de Mallorca a les 6 del matí amb bicicleta, sent l'últim a apagar la llum, la qual cosa demostra que és un treballador nat, al que li agrada investigar fins a l'últim dels documents que apareixen després en el sumari, i al que impressiona poc o gens la retòrica oficial.

Pare de tres fills –tots ells campions de kondo, a més d'advocats– a Castro no se li coneix adscripció política alguna, i sí unes tremendes ganes que s'aclareixi on ha anat a parar la dinerada de l'administració pública invertida a Palma Arena. Una operació immobiliària amb la qual s'han fet milionaris alguns personatges coneguts, uns altres que no ho són tant, i que ha posat a la picota del descrèdit a Jaume Matas –l'expresident de Balears–, i assegut al banquet a un membre destacat de la Família Reial.

Una altra de les grans incògnites era com seria la reacció d'Urdangarin quan es veiés cara a cara amb Castro. ¿Estaria nerviós, altiu, com estaria el Duc de Palma en un moment tan important de la seva vida? Per intentar apropar-me al seu estat d'ànim he buscat entre els meus papers fins a donar amb un retrat que sobre el seu fill em va escriure el pare d'Iñaki dies abans que contragués matrimoni amb la Infanta Cristina, i en el qual hi ha un paràgraf que crec que pot ser de gran interès en uns moments com els que ens ocupen, i que diu així: «La seva preparació com a jugador d'elit li ha donat una característica que es reflecteix en tot el seu comportament, que és la de posseir un cap fred en els moments difícils i compromesos, aconseguint alhora una gran concentració en el que fa. És molt curiós observar la capacitat que té per abstreure's del que ocorre al seu voltant quan és necessari».

Si com sembla Iñaki ha preparat bé la seva defensa, és possible que pugui explicar què li va passar pel cap per jugar-se el seu prestigi, la seva tranquil·litat, el seu estatus, com s'ho ha jugat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT