PUBLICITAT

Es tracta de ser més competitius

  • Es tracta de millorar una de les etapes del procés de fabricació dels béns i serveis
JOSEP MARIA MISSÉ // Cap de Projectes Estratègics

El passat 6 de febrer publicava una entrada a Expliquem el futur, un bloc de la Generalitat de Catalunya sobre telecomunicacions i societat de la informació. L'article serveix com a tret de sortida per donar les primeres pinzellades del que podria esdevenir un sector d'activitat al nostre país, amb l'objectiu d'aprofitar els avantatges que ofereix per fer-nos més competitius respecte de la resta del mercat.

I és que l'obertura econòmica no és altra cosa que això mateix: més enllà d'establir un marc legal que possibiliti l'arribada de capital estranger, es tracta de posar el país en situació de competir. I cal fer-ho no únicament millorant i potenciant els sectors tradicionals –motors de la nostra economia fins a l'actualitat– sinó també generant nous sectors estratègics que no siguin mimètics amb altres ja existents. Aquesta diferenciació ha de possibilitar que els avantatges competitius que el nostre país ofereix serveixin com a element per afegir valor als béns i serveis que produeixen les empreses i professionals d'Andorra i des d'Andorra. És en aquest escenari on apareix el «laboratori de proves», per reproduir en un entorn real elements que les empreses han de fer a escala limitada, i que sovint els resulta fins i tot impossible de realitzar pels elevats costos que representaria.

No es tracta d'experimentar amb la fabricació de productes o serveis a mode de prova i error per determinar si posteriorment poden ser comercialitzats; aquest no és l'objectiu. Es tracta de millorar una de les etapes del procés de fabricació dels béns i serveis, afegint valor al resultat final obtingut. Per assolir aquest objectiu, és necessari que les empreses disposin d'un entorn que els possibiliti la realització de proves, amb actius que van des d'elements tecnològics de primer nivell, concentració comercial i capacitat d'arribada al públic final, que degudament conjugats permetin establir un marc de condicions ideal per a la realització d'aquestes activitats.

Arribats a aquest punt, podem preguntar-nos: ¿en què beneficiarà específicament al teixit empresarial andorrà i als professionals ja establerts aquesta iniciativa? Existeix un conjunt de beneficis comuns en tots els sectors d'activitat, entre els quals m'agradaria destacar els següents: En primer lloc, un nou sector d'activitat generarà més riquesa al país, el que possibilitarà nous llocs de treball, així com oportunitats de negoci noves per a les empreses ja ubicades aquí al país en l'actualitat; En segon lloc, gran part de la realització d'aquestes proves només serà factible amb la col·laboració de les empreses dels país, establint sinergies de treball amb elles. A tall d'exemple, si un fabricant de sistemes d'il·luminació volgués provar els resultats d'un nou sistema totalment innovador, requeriria d'una empresa que realitzés el muntatge dels equips. Finalment, el coneixement específic del mercat del qual disposen les empreses que ja operen en l'actualitat al país ha de servir per establir col·laboracions que permetin orientar millor el mètode de treball, millorant els resultats finals obtinguts.

No obstant vist des de la perspectiva dels professionals andorrans no hem de limitar l'àmbit de treball únicament a treure benefici de l'activitat que generaran les empreses nouvingudes. Els professionals andorrans han de ser els primers beneficiats d'aquest tipus d'activitat, que els ha de permetre millorar els seus productes i diferenciar-se clarament de la resta de mercats. Arran de la publicació de l'article, diverses empreses s'han mostrat interessades en la iniciativa, tractant de veure com treure'n profit. Un empresari del país, que entre altres activitats es dedica a la producció de jocs per a dispositius mòbils, es mostrava realment interessat en aquesta iniciativa. La seva idea no era altra que abans de posar el joc a disposició del mercat global, fer-ne un llançament controlat al mercat andorrà. Amb l'opinió dels ciutadans i visitants podria introduir millores al joc, per fer-lo molt més atractiu de cara als consumidors finals.

Aquest darrer exemple ens serveix també per entendre que l'obertura econòmica no es limita únicament a la captació de la inversió estrangera i que empreses foranes s'instal·lin a Andorra. Ens ha de servir també com a element perquè les empreses i professionals d'aquí puguin treballar a l'estranger en igualtat de condicions, essent competitives i aportant elements diferencials respecte els altres països.

Hem d'obrir Andorra al món, per una banda des dels sectors tradicionals, i per altra banda innovant, diferenciant-nos clarament de l'oferta dels països del nostre entorn, essent originals quant a la proposta i els continguts. I per fer-ho hem de tenir clars quins són els nostres actius i com podem treure'n avantatge respecte la resta. El laboratori de proves és una iniciativa més de les que acabaran conformant el conjunt d'avantatges competitius que Andorra oferirà. Seguirem treballant per identificar més elements diferenciadors.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT