PUBLICITAT

¡Que inventin per a ells!

RAFAEL TORRES // Periodista

L' unamunià «Que inventin ells!» ha derivat en el «Que inventin per a ells!» És a dir, els científics espanyols, preterits i menyspreats al seu país, per a les nacions que els acullen com a emigrants qualificats. Per primera vegada, cap ministeri del Govern espanyol té la paraula «Ciència», però més greu encara és que si la tinguera tampoc serviria per nomenar una realitat: als polítics d'aquí la Ciència els importa maleïda la cosa, ni l'Educació, ni la Cultura, ni l'Art, ni res del que serveix de debò per a l'elevació dels individus i dels pobles.

Zapatero va deixar en això de la Ciència el llit per fer, i Rajoy, entregat de falç i guitza als empresaris, als bancs i als mercats, ha optat, sense més, per desempallegar-se d'ella. Així, les ja paupèrrimes dotacions per a la Recerca s'han desplomat fins a caure en els voltants del no-res, els estímuls s'han abolit, els laboratoris s'estan tancant (Aquest Príncep Felip»de València que va costar un dineral i ara el poblen els fantasmes!), i els científics espanyols, gent de vocació i talent, fan les maletes i se'n van en massa del país que va invertir en la seva formació el que ja mai recuperarà en assoliments i resultats. El que inventin per aquests mons, una vacuna o un dispositiu quirúrgic, una nova fibra sintètica o un combustible revolucionari, apareixerà per Espanya algun dia, bé que molt més car que si s'hagués generat i patentat aquí, però el que no reapareixerà, perquè mai va habitar entre nosaltres, és l'aposta política, col·lectiva, unànime, pel progrés de la Nació.

Una altra vegada la flor i nata del poble espanyol ha de marxar a la força, fugir, per seguir vivint. No fa dues generacions que van marxar els millors braços en el descomunal èxode migratori dels 60 i 70 del passat segle, i ara els toca als millors cervells. I així ens va, perdent a dojo, constantment, el líquid que lubricaria el bon funcionament del país, les màquines, abandonades i decrèpites, s'aturen. Unamunià al xungo, sense talent, el Govern aposta pel «¡Que inventin per a ells!».

 

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT