Plantar cara als impagaments
- Cal posar dics de contenció per preservar les empreses que encara poden resistir
Que la situació del teixit empresarial d'Andorra no passa pel seu millor moment no és cap secret. I és que a la doble crisi andorrana, a la caiguda en les vendes, en un hivern que ens ha donat l'esquena, cal sumar l'alta taxa de morositat a les que han de fer front moltes empreses del Principat.
En aquest tsunami econòmic que s'emporta per davant tot el que troba, cal posar dics de contenció per preservar aquelles empreses que encara poden resistir aquest torrent demolidor. Cal posar solució als alts percentatges d'impagats que s'estan registrant en certs sectors.
Hem d'anar a la recerca de mecanismes que ens permetin remuntar i per tal de reduir al màxim la morositat. És imperatiu que l'Estat agafi el toro per les banyes i posi fre a aquesta situació que fa que en sectors, com ara la construcció, els impagaments rondin el 50 per cent.
Cal recordar que situació no només afecta a empresaris. Els impagaments estenen les conseqüències a tota la cadena laboral. Si l'empresari no disposa de líquid, no podrà generar llocs de feina, ni podrà encetar nous projectes i en darrera instància tampoc podrà pagar les nòmines dels seus assalariats. Tot plegat suposa un retrocés de l'economia, un camí que Andorra no es pot permetre agafar. No obstant, l'Administració central té previstes actuacions per redreçar la situació.
Potser la més important és la creació d'una regulació que permetrà posar fre a l'increment de la morositat a Andorra. Actualment o no es paguen les factures o si es paguen, es fa tard i malament. Cal que en el text legislatiu es faci incidència en aquest punt i que corregeixi aquest flux negatiu.
Entre d'altres aspectes a tenir en compte, s'haurien d'establir un terminis màxims perquè cada empresa faci efectius els seus compromisos. Andorra no es pot permetre un panorama econòmic on, a hores d'ara, es liquiden factures per obres finalitzades fa més d'un any. Establir uns terminis màxims i uns interessos a pagar serien mesures molt positives pels empresaris del país.
La situació no només afecta als privats. Les administracions també pateixen els impagaments. Cal que s'activin tots els mecanismes possibles per rebaixar la xifra de deutors en els administracions. Només el Comú d'Encamp, té deutes a cobrar per valor de 4,4 milions d'euros. Una bona gestió, davant aquesta situació esdevé ciència ficció.
Calen uns mètodes judicials més àgils i eficients. Cal dotar de poder a les administracions perquè puguin executar pagaments, sense necessitat de passar per Batllia. De fet, així ho afirmava fa uns dies el President del Consell Superior de Justícia, Enric Casadevall, indicant que hi ha risc d'enquistament amb molts expedients i que cal trobar una solució a aquest problema. Multes, Foc i Lloc, tributs, petites quantitats que individualment no suposen res, esdevenen un gran forat quan es multipliquen sense remei.
Cal aclarir també que no és una qüestió d'escanyar al contribuent amb més cobraments, sinó més aviat que tothom compleixi amb les obligacions que, com a bons ciutadans, tenen. A un estat de dret com l'andorrà, l'acumulació de drets ha de tenir una contrapartida al costat dels deures. I ara més que mai cal que tothom hi doni un cop de mà.
No obstant, cal remarcar la voluntat de les administracions per solucionar aquest inconvenient. Andorra té capacitat per trobar el bon camí i amb una bona regulació, control i predisposició per part del sector públic i el privat, s'aconseguirà redreçar la situació.
D'altra banda i ja per acabar, el Partit Socialdemòcrata va presentar fa uns dies una proposició de llei sobre la nacionalitat. Des de Demòcrates per Andorra dubtem dels seus efectes positius a nivell econòmic i social però estudiarem la proposta amb bona voluntat. No gens menys, si creiem fermament en un text legislatiu que reguli la morositat ja que esdevindrà una eina bàsica per a la recuperació econòmica de les empreses del nostre país. Aquest és el camí.
Per a més informació consulti l'edició en paper.