PUBLICITAT

El rescat de mai acabar

CARMEN TOMÁS // Periodista

Pas a pas l'IBEX anava escalant posicions. Amb alts i baixos, però decidit a aconseguir els 9.000 punts. És veritat que alguns dels grans no acaben d'arrencar i que els bancs fan encara una miqueta de por. En tot cas, el selectiu espanyol acumulava ja quatre setmanes d'avanços. No obstant això, la setmana passada es va truncar el somni. La causa, desgraciadament, la mateixa que fa ja massa temps. Grècia no acaba de convèncer i el seu rescat s'està convertint, segons el parer dels experts, en un autèntic calvari que ens arrossega sense solució de continuïtat. Ara, tornen els temors perquè els partits de l'oposició no tenen clar aprovar els ajustos. Com diria el meu amic Federico, si no es Juana, es su hermana. I, el pitjor, és que no només està danyant l'escalada del nostre IBEX sinó que també ha sofert la prima de risc i el tipus del bo a 10 anys que de nou es va posar per sobre del 5 per cent.

Espanya està fent els seus deures, les reformes que necessita per sortir de la paralització actual. Els mercats estan aplaudint tant l'ordenació del sistema financer com el compromís amb l'austeritat dels comptes públics. Ara veurem quin camí prenen una vegada que ja s'ha aprovat també la profunda reforma del mercat laboral que el Govern va aprovar divendres passat. Una reforma que apropa el seu mercat laboral a aquelles que regeixen als països del nostre entorn i que unida a les altres pot realment aturar la sagnia de l'atur, especialment dels joves que ronda el 50 per cent.

El cas és que l'IBEX va perdre un 0,72 per cent durant la setmana, el volum de negoci molt baix, l'euro va ser extremadament volàtil i el preu del petroli està en màxims de set mesos. Sempre hi ha raons per explicar els moviments a les borses. En el que coincideixen els analistes en què la causa grega ja fa pudor i és urgent donar-li una cop de carpeta a l'assumpte. ¿Quant de temps més haurem de seguir pendents del que decideixin els grecs i quant de temps i diners més anem a dedicar a salvar a un país que segons sembla no vol salvar-se?

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT