PUBLICITAT

La reina de les neus

ELISENDA VIVES // Historiadora

En els contes, les reines de les neus habiten uns palaus de gel fredíssims, lluents i lliscants, però elles són personatges durs de cor, que fereixen i segresten amb el fred. Així és la neu, bellíssima, perillosa, llunyana i imprevisible, però en la mitologia moderna ja dominem els vessants negatius per la via de l'esport.

A les portes d'un esdeveniment com la Copa del Món d'Esquí femení, cal felicitar-se perquè se celebrin aquestes curses aquí amb el desig que tot sigui magnífic, com mereixen participants i afeccionats. Fa uns anys que es va posar en relleu que la visibilitat de l'esport femení no tenia res a veure amb les competicions masculines, tant se val si són en equip o individuals. En pocs anys s'hi ha intentat posar remei amb resultats desiguals. Sentim partits de futbol de la lliga amb retransmissions assessorades per reporteres, però d'altra banda no es poden seguir els tràngols d'esportistes llevat que arribin a guanyar alguna competició significativa.

Els mitjans continuen essent rancis en informació d'esports practicats per les dones. Els esports de neus d'alguna manera té superada aquesta etapa, però aquesta Copa del Món, a més de l'interès d'ésser tècnicament possible, atorga aquella visibilitat a l'esport de competició de les atletes de la neu, que es troba a faltar sovint.

Així és que hem d'anar a buscar molt expressament i en horaris impossibles per seguir els esports de noies, si és que es retransmeten, mentre que, sigui escrit amb tot el respecte, són ben freqüents a la televisió esportiva esports com el billar o uns jocs estranys de forçuts. La part més comercial seguirà igual, sens dubte, fent sobretot del futbol un nou circ, però és de mica en mica que es va aconseguint valorar l'intens significat de l'esport com a forma de relació social.

No ha passat ni un segle des que l'esquí es va practicant als Pirineus, la tecnologia l'ha fet evolucionar enormement, en el seu inici el caràcter formal feia que els homes esquiessin ben abrigats i amb corbata. D'unes dones esquiadores amb faldilles retratades als Alps s'ha passat a una cultura especial, que s'ha apropiat de la muntanya. Pot ser una bona ocasió per apropar-s'hi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT