PUBLICITAT

El mite dels gurkes, en perill d'extinció

  • El Parlament del Nepal ha recomanat prohibir l'allistament en exèrcits estrangers
MANESH SHRESTA
PERIODISTA

Periodic
Foto: NOE

El Parlament del Nepal ha recomanat que es prohibeixi l'allistament de nepalesos en exèrcits estrangers, una iniciativa que posa en perill d'extinció el mite dels gurkes com fers guerrers que han combatut a mig món.

La recomanació, formulada per un comitè parlamentari aquest mes, respon a la premissa de la majoria maoista que aquests soldats són una rèmora colonial, però abans d'adoptar la proposta el Govern nepalès ha d'assolir el vistiplau de l'indi i el britànic.

Així ho exigeix ??un acord subscrit el 1947 per Nepal amb l'Índia i el Regne Unit –els exèrcits són els únics de l'exterior que tenen gurkes–, per regular el reclutament d'uns militars que han fet del país de l'Himàlaia un viver d'herois de guerra.

La recomanació presentada per la comissió parlamentària local els titlla de simples «mercenaris».

El mite dels gurkes –que prenen el seu nom de Gorkha, el districte del centre del Nepal d'on van sortir els primers soldats que van lluitar en files estrangeres –va néixer al segle XIX, després que les tropes britàniques derrotessin el 1815 a les nepaleses.

Els militars vençuts van causar una forta impressió als oficials britànics, que van fer el necessari per recollir després el suport de les tropes del Nepal, la majoria gurkes, per aixafar el 1857 la coneguda com Rebel·lió dels Cipayos a l'Índia.

Integrats en l'Exèrcit britànic, els gurkes van engrandir a continuació el seu prestigi en la Primera i la Segona Guerra Mundial, quan van fer famosos el seu khukri (característic ganivet corb), i el seu crit de guerra, Aayo Gorkhali («Aquí vénen els gurkes»).

Posteriorment van participar, entre d'altres conflagracions, a la Guerra de les Malvines, que va enfrontar el 1982 a les Forces Armades d'Argentina amb les del Regne Unit per la sobirania d'aquest arxipèlag atlàntic situat davant les costes de Sudamèrica.

L'última contribució dels gurkes al comandament britànic és la seva presència en el contingent militar enviat per Londres a l'Afganistan, on onze d'ells han perdut la vida des de l'inici de l'actual contesa fa una mica més d'una dècada.

En files de l'exèrcit indi, els gurkes han lluitat contra la Xina el 1962, i en tres ocasions –1947, 1965, 1971– contra Pakistan.

En l'actualitat, uns 30.000 gurkes romanen allistats a l'Exèrcit de l'Índia, i 3.500 en el de Regne Unit, en què els retirats abans del 1997 tenen pitjors condicions que els militars britànics, cosa que provoca la protesta dels afectats.

Segons ha explicat el president de l'Organització Gurko d'Antics Servidors de l'Exèrcit (GAES), Padam Bahadur Gurung, l'associació ha portat l'assumpte dues vegades davant la justícia de Londres, que en ambdues va rebutjar l'equiparació de les pensions.

Per a Gurung, la situació reflecteix que el Regne Unit tracta als gurkes com mers «refugiats» i «treballadors» quan milers de soldats nepalesos han mort en els dos últims segles en diferents camps de batalla en defensa de la Corona britànica.

Després de subratllar «el valor i el coratge amb què generacions s'han sacrificat pel Regne Unit», el coronel britànic Andew Mills, encarregat de reclutar gurkes al Nepal, va considerar correctes, però, les condicions ofertes als antics retirats.

«La pensió és generosa, en termes nepalesos», va dir Mills.

I és que el sou d'un gurka «britànic» és de 1.500 dòlars al mes, i de 125 el d'un «nepalès», el que explica que 7.500 joves pugnin cada any per les 176 places que la Gran Bretanya assigna anualment per incorporar soldats d'aquest país, i alimentar el mite.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT