PUBLICITAT

Dades personals

FRANCESC RODRÍGUEZ
Historiador
[email protected]

La protecció de dades personals ha estat objecte, des de fa anys, d'un interès particular per part de les autoritats. Si bé el dret dels ciutadans a preservar les dades que fan referència a la seva persona ja no el posa en dubte (gairebé) ningú, l'eclosió d'Internet i la ràpida evolució d'aquest mitjà universal han portat les administracions a adaptar la seva legislació vigent al respecte en cada moment, i a instaurar uns controls més rigorosos i unes sancions adaptades a la nova situació, així com a facilitar l'exercici del seu dret per part de qualsevol persona.

És en aquest context que avui ha de tenir lloc la presentació de la nova normativa que es vol instaurar a nivell europeu i que ha de substituir les diverses directives vigents al respecte.

Pel que sembla, són moltes les novetats que es pretén que assumeixin de forma conjunta –aquest és també un dels reptes: que les legislacions nacionals siguin el màxim unificades– els membres de la Unió Europea i, de retruc, tota empresa que ofereixi els seus serveis en qualsevol dels estats membres, encara que sigui nacional, d'un estat tercer o que operi des de l'exterior de la UE.

L'adopció d'aquestes normes hauria de suposar, a més d'una major protecció de les dades davant de possibles disfuncions en la seva administració, la consecució d'altres fites significatives. Entre aquestes cal esmentar el dret que hauria de tenir la persona de fer desaparèixer les seves dades personals d'Internet, o el d'obtenir tota la informació que hagi pogut acumular en una xarxa social, si opta per utilitzar-ne una altra.

Un altre element a destacar de la nova normativa que es prepara és l'obligatorietat de que el titular de les dades sigui informat, en un termini que es proposa que sigui com a màxim de 24 hores, de qualsevol canvi relacionat amb la gestió de les seves dades personals.

Encara que no sempre som prou conscients de la importància d'adoptar canvis que poden semblar un augment innecessari de tràmits, en aquest cas ens hi juguem molt.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT