Clac i rum
[email protected]
- Foto: EL PERIÒDIC
Quan tens fills petits, tens la sensació que ells han nascut amb uns valors que nosaltres hem anat aprenent poc a poc. Tenen tant present qüestions com el medi ambient, tancar els llums de casa quan no hi som, reciclar els envasos, o una cosa tant fàcil com posar-se el cinturó abans d'encendre el cotxe.
Per ells resulta més immediat al cotxe fer primer un Clac i després Rum, però pels grans és quelcom que ens costa més, doncs ens el posem perquè ens ho marquen les normes. A mi per exemple, tot i que m'ha salvat dues vegades la vida dels accidents de cotxe que he tingut quan era més jove, he de recordar-me cada vegada de la necessitat de posar-me el cinturó.
La qüestió continua amb els mòbils, i sinó que ho pregunti a Mario Draghi, president del Banc Central Europeu, a qui abans d'ahir el varen fotografiar mentre conduïa, parlant per telèfon sense el mans lliures i sense cinturó. Potser ho trobaran normal perquè aquí succeeix el mateix, doncs sovint veiem conductors en cotxes fantàstics (polítics o no) amb aquest tipus de males praxis, quan avui dia és més barat posar un mans lliures que pagar una multa per la infracció comesa.
Però bé, la qüestió és que l'aplicació de les normes canvia en funció de la situació, i sinó que també li pregunti a Draghi. Durant tot l'any 2011, i sota la tutela de Jean-Claude Trichet, els bancs varen tenir agònics problemes de liquiditat, amb el que gairebé provoca un col·lapse de tot el crèdit internacional.
Mentre que Draghi, seguint els consells del Secretari del Tresor americà Timothy Geithner que reclamava constant en les reunions del G7, va prestar 500.000 milions d'euros, a tres anys i a només un 1% d'interès, a tot el sistema financer el passat 21 desembre de 2011. D'aquesta manera, va canviar les normes en un clicar els dits. D'un dia per l'altre, els bancs arriben a tenir beneficis de més del 2,5% de tots els bons que comprin.
A l'igual que quan t'oblides de posar-te el cinturó, i agraeixes no haver tingut cap accident, ara caldrà esperar que durant els propers anys, aquesta laxitud del preu del diner, sigui per trobar una estabilitat en el sistema financer europeu, i des d'aquí arribar a una desitjada recuperació econòmica.
Per a més informació consulti l'edició en paper.