PUBLICITAT

Inici de l'inici

ALEXIS ESTOPIÑÁN

Crec que des d'Andorra hauríem de tenir l'ull posat a les accions del nou Govern espanyol, perquè ens pot afectar i molt. No en va el darrer informe d'Standard & Poor's sobre el rating del nostre país, va valorar negativament la nostra perspectiva econòmica a causa de la forta correlació amb Espanya, la qual entrarà en recessió en aquest primer trimestre.

I és que el nou Govern espanyol s'ha posat les piles, i així ho anuncien les dues rodes de premsa després dels consells de ministres. La seva flamant vicepresidenta Soraya Sáenz Santamaria, ho va reiterar ahir de nou, les mesures econòmiques que estan portant a terme són l'inici de l'inici.

Si et faig esment, no és solament per observar quines són les accions que porten a terme per reactivar la seva economia, i així de retruc veure fins a on ens podem beneficiar el nostre turisme, doncs en els darrers dos anys i mig hem perdut 640.000 visitants espanyols, tot i que val a dir que d'altra banda han augmentat en 82.000 turistes espanyols que han pernoctat al menys una nit al país.

Si et faig esment, és perquè ells sí que tenen els ulls posats a Andorra, doncs ahir la seva vicepresidenta ens va nomenar en la roda de premsa. En aquesta anunciava com el Ministeri d'Hisenda ha preparat un pla general de control del frau fiscal pel 2012 amb el que esperen recaptar l'escandalosa xifra de 8.171 milions d'euros. D'una banda, intentaran aflorar l'economia submergida amb mesures com limitar el pagament en efectiu (a França l'han establert en 3.000 € mentre que a Itàlia el govern de Monti l'ha restringit a 1.000 €).

Però, i aquí és on ens pot afectar, fomentaran la regularització fiscal de forma voluntària. Tot i que no ha parlat d'una amnistia fiscal, sí que reforçaran la vigilància sobre el petits com els grans contribuents. El Govern espanyol pretén utilitzar la informació d'aquells països que han sortit recentment de la llista de paradisos fiscals (Andorra, Panamà, Bahames o les Antilles Holandeses). És a dir, que pensen posar en funcionament, tant punt els sigui possible, l'acord d'intercanvi d'informació en matèria fiscal.

La recuperació econòmica d'Espanya ens interessa perquè ens afecta i molt. Però no oblidem que també ens pot afectar negativament, amb el que el proper any haurem d'estar ben atents, perquè aquest inici de l'inici, no sigui l'inici de la fi d'algun dels nostres sectors.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT