PUBLICITAT

Accidents i trànsit

FRANCESC RODRÍGUEZ // Historiador

Ahir llegia en un diari que el nombre de víctimes mortals l'any passat a Espanya va estar al nivell de fa cinquanta anys, no havent arribat a les 1.500, quan fa vint anys fregava les 6.000. Sens dubte és una bona notícia que no hi hagi tants morts a la carretera. A Andorra no se quantes han estat les víctimes durant l'any passat, però en la darrera setmana ja hem patit tres accidents de trànsit greus, amb un mort i diversos ferits de consideració com a resultat. No ha estat ni un bon acabament ni un bon començament d'any.

Les vies de circulació estan cada vegada en millors condicions i això, que a priori pot semblar positiu per a la seguretat, pot ser un factor d'augment de la sinistralitat.

Ahir mateix vaig estar a punt de patir un accident en un punt on, teòricament, han millorat les condicions: em refereixo a la bi-rotonda de FEDA. El fet que els vehicles que circulen per la rotonda superior tinguin un cedeixi el pas en el carril que utilitzen per incorporar-se a la carretera general en sentit Encamp, pot ser conflictiu. El vehicle que no el va respectar i que em va obligar a efectuar una gran frenada –perquè no em podia canviar de carril, en haver-hi un altre vehicle que m'estava avançant pel de l'esquerra– segur que no serà l'únic que no respectarà aquest senyal. I encara que en aquest punt la visibilitat és –relativament– bona, la lògica penso que voldria que el cedeixi el pas sigui substituït per un stop.

El fenomen de les rotondes mereixeria un tractat, i força gruixut. Encara que la campanya, amb repartiment de fullets inclòs, empresa pel ministeri de tutela va ser objecte de mofa per part de molts, és evident que no sabem –i m'hi incloc–com circular de forma correcta per les rotondes una mica complexes.

El què està clar és que en algunes, si no vols prendre mal, millor que t'aturis del tot abans d'accedir-hi –com a exemple la del km 0, que ni amb semàfor funciona–, i en aquest cas el perill segurament et vindrà del vehicle de darrere. ¿No podem ser una mica més prudents?



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT