PUBLICITAT

2012, l'any clau

  • Aquest és un bon moment per reflexionar i marcar els reptes per al futur immediat
ANTONI MARTÍ
CAP DE GOVERN

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

L'últim dia de l'any és un bon moment per reflexionar sobre el que ha passat durant els darrers 12 mesos i per marcar els reptes que caldrà afrontar en un futur immediat. Per a les ciutadanes i els ciutadans d'Andorra, aquest any que deixem enrere ha estat ple d'esdeveniments que marcaran la nostra història col·lectiva. Dues conteses electorals, la de les generals a l'abril i la de les comunals al desembre, han renovat profundament la composició de les nostres institucions en un any en què Andorra ha encarrilat d'una vegada per a totes el camí de les grans reformes estructurals que dissenyaran el nostre futur.

En aquests 12 mesos ha quedat clar que al nostre país hi ha una àmplia majoria política i social –que no és patrimoni de cap partit concret- que aposta clarament per un canvi en profunditat del nostre model socioeconòmic. Amb aquest escenari, i amb la tranquil·litat que dóna disposar per primer cop en dos anys d'un pressupost aprovat i d'una inqüestionable estabilitat institucional, podem dir que el 2012 serà l'any clau en la construcció de la nova Andorra.

L'1 de gener entra en vigor la imposició directa sobre el beneficis de les societats i sobre les activitats econòmiques. Això ens ha de permetre arribar a acords per aixecar la doble imposició (CDI) i el Govern s'ha marcat com a objectiu prioritari –en consonància amb la voluntat del copríncep francès-–tancar un CDI amb França durant el primer semestre d'aquest any.

Paral·lelament –així ho vaig anunciar al setembre i així es farà- el Consell General debatrà un projecte de llei d'inversió estrangera que representi una profunda i valenta obertura econòmica. Aquest és el repte clau d'aquest any que comença: una obertura econòmica apuntalada per l'aixecament de la doble imposició i per la introducció d'un marc fiscal clar, senzill i competitiu que doni seguretat jurídica a empreses i treballadors.

El 2012 serà el primer any de la remuntada. I amb això no vull dir que l'economia comenci a millorar de manera significativa durant els propers 12 mesos. No. Les mesures que hem d'adoptar no tindran un efecte immediat, però sí que tindran conseqüències sòlides i perdurables. De la contenció i l'estalvi que hem estat aplicant –i que haurem de seguir aplicant en els propers mesos- hem de passar a una dinàmica de creació de riquesa i llocs de treball. I això, en l'Andorra actual, passa inevitablement per una profunda obertura econòmica. Una obertura econòmica que també permeti a les nostres empreses i professionals operar amb seguretat i garanties més enllà de les nostres fronteres.

L'obertura s'ha de traduir en diversificació sectorial, atracció de talent i innovació. No volem atreure només diners, volem sobretot crear riquesa i valor afegit. En aquest sentit, tenim la sort que el nostre país encara té molt terreny per explorar. A Andorra hi ha moltes oportunitats i molt marge per créixer i el nostre repte és doble: d'una banda, no deixar escapar el tren; i, de l'altra, assegurar que aquest creixement reverteixi en tota la societat andorrana: més valor afegit per a les empreses, més oportunitats per als joves, menys traves per als nostres professionals, més i millors llocs de treball per als treballadors i més ingressos per a l'Estat que permetin uns millors i més eficients serveis públics per a les persones que més ho necessiten.

Sé que els grans debats econòmics i de reformes estructurals sovint queden lluny del dia a dia de molts ciutadans. Sóc conscient també que la classe política no sempre ha sabut explicar bé la transcendència que tenen. Però ara tenim per endavant més de tres anys i sense eleccions i desitjo que sense crispació, amb una voluntat de treball ferma i una línia d'actuació clara. Les ciutadanes i els ciutadans d'aquest país han de saber que l'obertura i la modernització de la nostra economia és clau, encara que no en percebin resultats immediats i que en l'any que comença cal la implicació i l'esforç de tota la societat per fer realitat la nova Andorra.

En nom de tot el Govern, vull desitjar-vos un molt feliç i venturós any 2012. Que el passat ens serveixi de lliçó, però que no ens faci perdre la confiança en el futur.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT