PUBLICITAT

Surrealisme polític: lloguers congelats

  • Discrepem de la «nova manera» de fer política, basada en la improvisació i el corre-cuita
DAVID RIOS // Conseller socialdemòcrata

A inicis d'octubre el grup parlamentari socialdemòcrata va entrar a tràmit un projecte de llei de mesures de reactivació econòmica. L'activitat del Govern de DA era més aviat nul·la, estàvem convençuts que el país i determinats sectors econòmics, necessitaven un suport. El projecte de llei comportava 18 accions que pretenien ajudar als sectors de la nostra economia que més malament ho estan passant. Es tractava únicament d'intentar fer més suportable aquesta crisi. Tal com es va dir en la roda de premsa de la presentació del projecte de llei, si gràcies a aquesta llei es podia contractar una persona més, vendre un cotxe més o crear una nova empresa, ja estaríem satisfets. Andorra, tots ho tenim clar, necessita reformes estructurals però no sabem el temps que trigaran a implantar-se ni quan començaran a fer efecte. Per això pensem que és important proposar mesures que, sumades, poden ajudar la nostra economia en el dia a dia. Una de les iniciatives de la proposició de llei i que es van anunciar en aquella roda de premsa va ser la de prorrogar la congelació dels lloguers d'habitatges i de locals comercials per a l'any 2012. És a dir, fa més d'un mes i mig que els socialdemòcrates ja parlàvem de congelar els lloguers per a l'any vinent.

El 24 de novembre, el Grup Parlamentari de DA, seguint les consignes del seu govern, no va permetre que la proposició de llei de mesures de reactivació econòmica es prengués en consideració i per tant, no es pogués analitzar a la comissió corresponent. La votació va ser molt clara: 22 vots en contra de la presa en consideració del Grup Parlamentari Demòcrata per sis vots a favor del nostre grup. Tal com vaig dir des de la tribuna del Consell, els Demòcrates van deixar escapar una magnífica oportunitat per treballar plegats en una bateria de mesures urgents per ajudar als empresaris i ciutadans que més ho necessiten. Ha estat una bona demostració que el Govern de DA i el grup parlamentari que li dóna suport no fan ni deixen fer.

En tot cas, el més surrealista de tot estava per arribar, ja que durant el debat al ple del Consell, el ministre d'Economia i Ordenament Territorial va anunciar, solemnement, que el govern de DA entraria un projecte de llei per a congelar els lloguers d'habitatges i de locals comercials per l'any 2012. Així doncs, com que la llei de mesures de reactivació dels socialdemòcrates no l'havien pres en consideració, ara els calia córrer perquè l'1 de gener del 2012 aquesta norma entri en vigor. I ja hi tornem a ser amb la velocitat supersònica amb la que els Demòcrates pretenen fer funcionar el Consell General. Entrada a sindicatura el 29 de novembre, tres dies per presentar esmenes i votació al ple del 15 de desembre. La improvisació del Govern de DA no té límits.

Com es va poder comprovar el dia 15 de desembre, en la sessió del Consell General, el Grup Parlamentari Socialdemòcrata va donar suport a la mesura. Per nosaltres la coherència és fonamental. Ara bé, discrepem de la manera de fer de DA. Discrepem de la pretesament «nova manera» de fer política, basada en la improvisació i el corre-cuita. Una manera de fer allunyada de tota lògica i de les demandes de la ciutadania. L'abstenció i els vots blancs i nuls han estat a ben segur un avís, però no sembla pas que al Govern això li preocupi gaire. Amb la seva majoria absoluta fan el que, literalment, els hi sembla.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT