PUBLICITAT

La retirada de l'Iraq

FERMÍN BOCOS
PERIODISTA

Els Estats Units es retiren de l'Iraq amb més pena que glòria. La invasió d'aquell país àrab deixa per a la Història, en el «ha de» de Washington, un balanç terrible: 150.000 iraquians i 4.500 soldats nord-americans morts. Víctimes d'una guerra generada després de la invasió i ocupació del país sota el pretext que Saddam Hussein, el dictador local, antic aliat dels nord-americans en la pugna contra l'Iran dels ayatollajs, disposava de «armes de destrucció massiva».

Després de la cruel experiència de la guerra i posterior ocupació de l'Iraq per tropes nord-americanes i britàniques, la regió ni és més segura ni políticament és més estable. L'Iraq s'ha endut la pitjor part, però també el poble americà ha patit la urpada de la guerra, no així els polítics –Bush, Cheney, Rumsfeld, Powell, Rice– que els van embarcar en aquella cruel aventura. Tots ells s'han anat de rosetes. Als familiars dels morts ni tan sols els queda el consol que qui van mentir per justificar la guerra puguin acabar davant un tribunal capaç de jutjar les responsabilitats contretes. Atès que els Estats Units no reconeixen la jurisdicció del Tribunal Penal de l'Haia, difícilment podria prosperar una iniciativa encaminada a seure al banc dels acusats els qui van decidir la guerra sabent que la raó adduïda per bombardejar Bagdad i Bàssora i envair l'Iraq –les famoses armes de destrucció massiva que mai van ser trobades–, era una mentida, un pretext.

A la vista de l'ombrívol panorama pel qual travessa la regió de l'antiga Mesopotàmia, bé podríem incloure la ferida oberta que deixa la guerra com una història més en la molt universal història de la infàmia que s'aparellen totes les guerres relacionades amb la pugna per controlar els jaciments de petroli d'aquella regió. Ni el president Barak Obama ni el seu secretari de Defensa, Lleó Panetta, han justificat la guerra. Intenten passar pàgina amb discreció i actes de baix perfil perquè saben, com tots, que ningú tornarà la vida a les desenes de milers de persones sacrificades a l'Iraq al déu del petroli que protegeix a l'Aràbia Saudita.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT