PUBLICITAT

La ceguesa d'Urdangarín

FERMÍN BOCOS // Periodista

Va deixar dit Homer que els déus, quan volen perdre als homes, els tornen cecs. Cecs de moll, no de vista. En aquesta fase sembla estar el Duc de Palma si s'ha de jutjar pel comunicat de premsa en el qual diu lamentar profundament –pel dany que estan infligint a la Casa Reial– els comentaris i informacions aparegudes a la premsa al fil de la deriva judicial que investiga els seus negocis i aventures fiscals.

Iñaki Urdangarín «lamenta els comentaris», no les seves actuacions (a la recerca de generosos patrocinadors i suculents patrocinis) que són la base de les informacions periodístiques publicades arran de les investigacions del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma de Mallorca.

Com a ciutadà de qui es publiquen notícies que inclouen la conjectura d'una possible imputació per presumptes delictes relacionats amb les seves activitats empresarials i fiscals, té dret a reclamar justícia i a conèixer oficialment de què se l'acusa i si allò publicat –filtracions d'un sumari que, sobre el paper, hauria de ser secret– s'ajusta al contingut de la indagatòria judicial.

Igual que a la resta dels ciutadans espanyols, l'assisteix la presumpció d'innocència. Però a ningú se li escapa que, en aquest cas concret, hi ha alguna cosa més. I és que el ciutadà Urdangarín és gendre del Rei, està casat amb la Infanta Cristina i, en conseqüència, la seva conducta tant en la vida pública com en la privada està sotmesa a l'escrutini de l'opinió pública.

Al segle XXI i en el marc d'una Monarquia Parlamentària, en la qual el Rei regna, però no governa, més que en la Història i en la Constitució, els privilegis i prebendes dels membres de la Família Reial se sustenten en l'exemplaritat de la seva vida, pública però també privada. Si qualsevol d'ells desmereix en el plànol d'allò simbòlic, està danyant la seva raó de ser i arruïna un dels fonaments sobre els quals es justifica l'existència mateixa de la Institució. Això és el que sembla no haver comprès el ciutadà Iñaki Urdangarín. A això em referia, en parlar de ceguesa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT