PUBLICITAT

La cimera de Durban

SOL GASCH // Historiadora

Ha començat aquesta setmana la Cimera de les Nacions Unides, a Durban, sobre el canvi climàtic. Es tractarà bàsicament d'avançar en l'aplicació del Protocol de Kyoto, del Pla d'acció de Bali i els recents acords de Cancun. D'entrada caldria esperar que el resultat d'aquesta trobada fos un acord vinculant per tots els països per lluitar de manera efectiva contra el canvi climàtic que el Planeta Terra pateix. Tinc por que no sigui així, doncs avui per avui els dirigents de les nacions de la Terra no estan per aquesta labor. Tenim tres tipus de països. En primer lloc, els que creuen que cal prendre mesures, però actualment per ells la lluita contra el canvi climàtic no és una prioritat ja que els governants estan més preocupats per la crisi del deute o l'estancament de l'economia, que per les seves emissions de CO2. Per altra banda hi ha els que com USA, la Xina, l'Índia i el Brasil no van ratificar els acords de Kyoto del 1997 que caduquen el 2012 i que continuen sense voler afrontar el problema. En tercer lloc els Estats que avui mostren grans reticències a les mesures que cal prendre com són el Canadà, Rússia i el Japó.

Per tant, amb tot el dol del món, Durban no serà suficient i ens tornarà a generar un gran sentiment de frustració a totes les persones que pensem que la crisi econòmica globalitzada necessita la resolució no només de la crisi social sinó i també de la crisi ecològica. Dic expressament la paraula dol perquè la lluita contra el canvi climàtic implica reivindicar per a tots els habitants del planeta Terra els béns comuns, de l'aigua i de l'aire; això vol dir que els més desfavorits també hi tinguin accés i que no paguin les conseqüències de la contaminació dels països desenvolupats.

És una pena, però és així, ja que sembla com si es tractés d'un problema menor quan no ho és i l'ús d'energies inesgotables continua essent insuficient. Aquestes energies com ara la radiació solar, el vent, el moviment de les onades, les marees, els desnivells d'aigua dels rius, els residus dels boscos i els orgànics ni destrueixen el medi ambient ni el contaminen. Si ens fem la pregunta del perquè es produeix el canvi climàtic la resposta ens porta als mals usos de la humanitat sobre la terra ja que no és un fet ecològic aïllat. És el resultat d'un model econòmic que destrueix la biodiversitat del nostre planeta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT