Crèdit Andorrà i les jornades de la SAC
- El reconeixement als tretze anys d'esplèndida complicitat el testimonien els dotze llibres publicats fins avui
ARQUITECTE
El 50è aniversari de la creació de Crèdit Andorrà, el 1999, va permetre iniciar la col·laboració amb la Societat Andorrana de Ciències per al patrocini, junt amb el Ministeri de Cultura, de les jornades de la SAC iniciades el 1986, concretament la cinquena. El que va permetre la represa de les mateixes, aturades després del 1987.
Fins llavors s'havien tractat els temes El sector de la construcció realitat i perspectives (març de 1986), El petit hospital i el metge de capçalera (abril de 1986), L'ensenyament del català a Andorra (desembre de 1986) i L'educació a Andorra (març de 1987) coordinada per Meritxell Fiter i Vilajoana.
A partir de llavors es van tractar El turisme cultural, una alternativa de futur (1999) coordinada per Margarida Tor i Faus, Pol·lucions ... Solucions? (2000) coordinada per Sebastià Semene i Guitart, Els mitjans de comunicació : realitat i objectius (2001) coordinada per Montserrat Ronchera i Santacreu, La creació artística, luxe o necessitat? (2002), coordinada per Roger Mas i Canalis, El sector primari a Andorra, té futur? (2003), coordinada per Jaume Tilló i Torres, L'estat de la recerca a Andorra: organismes públics i privats d'investigació (2004), coordinada per Maria Jesús Lluelles i Larrosa, La justícia avui,a Andorra (2005) coordinada per Joan Carles Rodríguez i Miñana, El futur del comerç a Andorra, cap a on va? (2006) coordinada per Jordi Tejero i Cano, Les empreses andorranes, quin camí? (2007) coordinada per Eusebi Nomen i Calvet, Els valors de la societat andorrana avui (2008) coordinada per Carla Riestra Gonzàlez de Ubieta, Quina formació per a la vida laboral? (2009) coordinada per Silvia Rodríguez i Puente, L'administració pública andorrana (2010) coordinada per Univers Bertrana i Díaz i La cultura de l'esport (2011) realitzada el passat 19 de novembre i coordinada per Francesc Poujarniscle i Guix.
El patrocini de Crèdit Andorrà, directament o a través de la seva Fundació, amb el seu suport continuat ha estat indispensable per a poder realitzar la publicació de totes elles, any darrere any des de llavors.
També, i des de la tretzena, les ponències que participen a la jornada es troben a Internet on disposa de DOI (Digital Object Identificator), número d'identificació propi a la xarxa gràcies al conveni establert amb l'Institut d'Estudis Catalans en format d'article i separadament.
Aquest llibre va ser el primer de tots els que fa la SAC a portar el DOI. I si totes les publicacions han estat editades, des de l'inici, per la SAC, a partir de la dotzena s'ha disposat de número propi de ISBN com a editors. El 61.
La continuïtat i l'estabilitat aconseguides amb Crèdit Andorrà han permès a la Societat Andorrana de Ciències d'arribar al conjunt de disset edicions durant 24 anys, per les quals hi ha passat més de 334 ponents, amb les seves corresponents ponències amb les que han ofert desinteressadament el seu saber a través d'una acurada reflexió i treball per tal de fer-nos conèixer i participar dels temes tractats.
Temes que prenen el pols a la realitat concreta de la societat andorrana actual, perquè la puguem aprofundir en la seva més concreta essència, a través dels múltiples àmbits i protagonistes que la conformen, dia a dia.
El patrocini generós de les activitats i empreses culturals ha esdevingut avui estratègic. Especialment en l'àmbit del coneixement i la recerca.
Interpel·lar l'intel·lecte dels ciutadans d'Andorra i així desenvolupar les capacitats intel·lectuals de la societat andorrana, recolzant les activitats culturals, és una via indispensable si es vol continuar pujant graons de desenvolupament amb garanties de no retrocés.
El reconeixement als tretze anys d'esplèndida complicitat el testimonien els dotze llibres publicats fins avui. Un camí que pot semblar llarg però que no ho és perquè encara no ha recollit tots els fruits més saborosos que s'ofereixen en el trajecte.
L'agraïment per l'acompanyament l'expressa la SAC amb la voluntat de continuar mobilitzant la societat andorrana a repensar-se en tots els àmbits del seu interès, treballant plegats amb Crèdit Andorrà, un puntal ferm i efectiu en el mecenatge cultural, al servei del país. H
Arquitecte
Per a més informació consulti l'edició en paper.