PUBLICITAT

Decisions i 'avisos'

FRANCESC RODRÍGUEZ
Historiador
[email protected]

A aquestes alçades segurament ja resulta fins i tot pesat llegir o escoltar una informació –potser encara més una opinió– sobre la crisi global. A les circumstàncies particulars d'un estat o d'una entitat política més reduïda, per ser més properes al ciutadà –no parlem ja de l'economia del negoci o de l'empresa en la qual som assalariats, o de la familiar–, s'hi para més atenció.

Tanmateix, sempre hi ha notícies sorprenents al respecte, o almenys així ens ho semblen. Una de les darreres de les que s'han fet ressò els mitjans i que no m'ha deixat indiferent és que l'agència de qualificació Moody's ha avisat la Unió Europea d'una possible rebaixa de la seva qualificació, respecte als països –¿quants?– de la zona euro, a principis del 2012.

Acusa els estats d'anar a remolc de les circumstàncies en la presa de decisions –cosa certa–, però totes les agències sempre s'han caracteritzat per actuar d'aquesta manera i ho han trobat normal. La reacció ràpida no ha estat el seu fort. D'altra banda, però, ens podem demanar si, tal com veiem que van les coses, hauria estat positiva en aquests darrers anys una reacció ràpida per part seva. No ho sabem i dubto que ho sabem mai.

El resultat pot ser, però, que amb aquest avís Moody's –no sabem què diran o faran les altres agències de qualificació– aconsegueixi allò que les institucions de l'euro no són capaces de promoure o de realitzar: l'adopció d'iniciatives polítiques –segur que negatives, almenys a curt termini, per al ciutadà– que puguin arribar a estabilitzar (?) els mercats. Anant al límit de l'absurd –¿o no?– els estats es podrien treure un pes de sobre donant directament el poder de decisió –de fer retallades– a les agències.

Allò que se'ns fa evident, però, és que estem molt lluny de que la UE, o almenys els països de la zona euro, puguin adoptar posicions eficaces si no hi ha una unió molt més gran a nivell polític i decisori. Recordem que la UE va néixer per motius comercials, i el “canvi de xip” encara no s'ha fet.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT