Milers d'egiptes seran observadors electorals
- L'Organització Egípcia per als Drets Humans s'encarrega de formar, a corre-cuita, els voluntaris
L'esperit de participació i solidaritat que va imperar a la Revolució del 25 de Gener ha calat profundament a Egipte, on milers de ciutadans exerciran com a observadors de les properes eleccions parlamentàries per garantir la seva legitimitat. «Aquesta és la primera vegada que anem a votar (lliurement) i hem de garantir que els diputats entrin de manera neta a un Parlament respectable. Ara sentim que hem de fer alguna cosa nou al nostre país», va assegurar una de les assistents a un curs de formació d'observadors, Sana Mustafa.
Aquesta jove estudiant, amagada darrere d'un niqab, el tipus de vel negre que solament deixa al descobert els ulls, es mostrava convençuda que la seva participació com a observadora servirà per explicar la veritat sobre el que passarà a partir del proper dia 28 a les urnes.
L'Organització Egípcia per als Drets Humans, que agrupa les principals ONG del país, és un dels organismes que ha emprès la tasca de formar a milers de voluntaris, que en tenen moltes ganes, però molt poc temps per aprendre els intricats mecanismes de la llei electoral d'Egipte.
«Qui d'aquí sap com s'observen unes eleccions?», va preguntar la conferenciant i membre de l'Organització Egípcia per als Drets Humans, Ghada Shahbender, davant un centenar de persones que va acudir a la Universitat Americana del Caire. Davant del silenci del públic, Shahbender va somriure i va preguntar: «Qui d'aquí té un mòbil amb càmera?», davant la qual cosa desenes de mans es van aixecar a l'uníson mentre ressonaven les riallades a la sala.
«La nostra major esperança és comptar amb la participació dels ciutadans perquè els qui votin ens informin de les irregularitats», va explicar Shahbender a EFE. Malgrat l'optimisme dels futurs observadors, el temor al fet que la violència que s'ha viscut els últims dies en el centre del Caire es repeteixi davant les urnes entela l'ànim dels egipcis, que observen amb por la jornada electoral. «Per descomptat que tenim por, temem que succeeixin coses el dia dels comicis perquè Egipte travessa una situació greu de falta de seguretat», va assegurar l'estudiant Sana Mustafa.
Després que la Junta Militar que governa el país limités la presència d'observadors internacionals a disset membres de la Fundació Jimmy Carter, les organitzacions egípcies han assumit la responsabilitat de supervisar els comicis. Des de l'Organització Egípcia per als Drets Humans, el seu portaveu, Sherif Etman, va qualificar la presència internacional en els comicis d'«anecdòtica» i «lamentable», i va argumentar que «si el Govern no té res que amagar, no hauria de ser un problema que veigui qui vulgui mirar». Etman va assegurar que l'absència d'observadors internacionals «restarà credibilitat al procés perquè els observadors locals no són suficients».
El director del Nord d'Àfrica de l'Institut per a la Democràcia i l'Assistència Electoral, Ayman Ayoub, va lamentar que la falta de concreció a la Llei electoral faci el procés «més vulnerable als errors tècnics, que després poden presentar-se com a errors intencionats per gargotejar el resultat de les eleccions».
Per a més informació consulti l'edició en paper.