PUBLICITAT

És la crisi, estúpid

PEDRO CALVO
PERIODISTA

És d'esperar que Rajoy i els seus col·laboradors estaran començant a fer-se càrrec del que ha passat el diumenge, ja que durant mesos i anys no els cabia al cap altre pensament que el de l'arribada al poder gràcies a la crisi econòmica que havia sorprès el PSOE en el Govern de la nació.

És evident –Espanya és ja el sisè cas– que la crisi s'emporta per davant a tots els governs europeus on s'hagin celebrat eleccions generals a la cresta de la crisi i fins i tot alguns on no s'han celebrat aquests comicis, com Itàlia i Grècia.

L'Alemanya de Merkel ha conegut la derrota del partit de la cancellera en aquells Länder on han tingut lloc eleccions regionals.

De les autonòmiques espanyoles, per què parlar. Ja sé que això no excusa la derrota dels derrotats però les coses s'han d'explicar com són i no amb invencions. Estaves en el Govern amb la crisi, doncs mala sort, noi. Una altra vegada serà.

Déu no ho vulgui, però en uns mesos el triomfant PP podria veure's abocat a l'abisme si la crisi no l'agafa confessat, i res de queixar-se. Ara assistirem –ja ho estem fent– a l'espectacle de les autojustificacions en aquelles matèries en les que mai es va acceptar una autojustificació dels ara derrotats. Les retallades brutals que ens esperen ja no seran qualificades com les retallades més dures de la democràcia. Les posades a disposició del que digui Brussel·les ja no seran baixades de pantalons ni cessions de sobirania. Les injuriades explicacions dels vençuts ja no seran injuriades pels vencedors si són aquests els que les donen. I així successivament. Però tot això valdrà si la crisi i l'atur canvien de rumb.

En cas contrari, res valdrà de res i la crisi se'ls empassarà també a ells, Déu no ho vulgui, ni la crisi ni la tragadura. De moment, els mercats i l'especulació no semblen respectar Rajoy en la seva victòria, a jutjar per l'evolució de la prima de risc i altres seqüeles en aquests dos dies després del 20-N. Em sembla intolerable que tractin igual a Mariano que a Zapatero. Com va dir aquell savi, és la crisi, estúpid.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT