La cultura de l'esport
- La SAC ens convida a unes jornades per conèixer més bé els aspectes d'aquesta cultura
ARQUITECTE
La pràctica habitual de l'esport ha esdevingut, avui, part de la cultura de totes les economies desenvolupades. Aquest fenomen és recent i s'està globalitzant. Una prova de la novetat del concepte esport n'és que no hi ha refranys, almenys en català, sobre el tema.
Fins i tot el Diccionari Popular de la Llengua Catalana d'Alardern del 1907 i els posteriors com el Diccionari de la Llengua Catalana de Salvat y Comp, l'Enciclopèdia Moderna Catalana de Fiter, el Diccionari Català-Castellà / Castellà-Català de Rovira i Virgili, no l'esmenten. No serà fins al Diccionari Ortogràfic de Pompeu Fabra el 1927 i el Diccionari General de la Llengua Catalana del mateix i de l'any 1932 en què es començarà a fixar la paraula esport de manera definitiva i en aquests casos inicials esmentant la seva procedència del mot anglès sport.
I l'Enciclopèdia Catalana, l'any 1974, en l'entrada esport en fa una definició limitada de «sistema ordenat de pràctiques corporals fetes en competició i fonamentals en el màxim rendiment no utilitari degudament mesurat, que té com a objectiu aconseguir la victòria i el rècord». El concepte des de llavors ha evolucionat encara més i millor. La definició de Fabra a l'any 1932 era més àmplia en dir «joc o exercici corporal en què es fa prova d'agilitat i destresa o de força, i que aprofita al cos i a l'esperit, al qual dóna promptitud, avidesa, tenacitat, etc, com són els jocs de pilota, la natació, l'excursionisme, etc».
Aquesta generalització, a totes les edats, a la majoria de països del món, és un indicador més de prosperitat i d'un determinat tipus de desenvolupament. L'evolució de les cultures de l'oci i espectacle competitiu, de l'educació, de la salut, fins i tot dels valors i d'altres han conduit a forjar la cultura de l'esport que impregna les societats de la postmodernitat.
Per conèixer més bé els aspectes que constitueixen aquesta cultura de l'esport, el proper dissabte 19 de novembre, al Centre Cultural La Llacuna d'Andorra la Vella, la Societat Andorrana de Ciències organitza i ens convida a assistir a les XVII jornades de la SAC que comptaran amb Francesc Poujarniscle amb Les activitats físiques i esportives: una oportunitat, Lluís Orona amb El model esportiu d'Andorra. Necessitat d'un canvi?, Jaume Martí amb Aportació de l'esport olímpic i els seus valors a la societat, Gerard Martínez amb Ultra Trail: superació i solidaritat, Jaume Tomàs amb Team: els valors de treballar en equip i en especial els esports col·lectius, Elvira Nadal amb Influència dels pares en l'activitat esportiva de l'infant, Isaac Benchluch amb L'esport com a element integrador per a persones amb necessitats especials, Bernat Escoda amb Efectes indesitjables de l'activitat física, l'exemple de les lesions de nens i adolescents en els esports de neu, Juanjo Padrós amb La importància de comunicar en les federacions i clubs com a responsables de la promoció esportiva, Josep Tudó amb La gestió actual dels equipaments esportius a Andorra amb perspectiva històrica, Carmen Mombiedro amb Com aprendre a cuidar el cos, Pere Frases amb L'orientació esportiva com a assignatura de l'àrea d'educació física: un desenvolupament integral de l'infant, Joaquim Torredà amb El valor social de l'esport i la seva integració al projecte educatiu, Alba Reguant amb De la taula a l'estudi: un camí d'anada i tornada, Joan Vilana amb L'apologia de l'esport, Marc Casadevall amb El Kendo, entre esport i art, Hocine Haciane amb Què significa ser atleta d'alt nivell: estat actual a Andorra i possibles millores, Joan Carles Vidal amb L'ètica del control antidopatge, Jaume Esteve amb L'entorn familiar com a camí de l'alt nivell, Nani Duró amb L'esport i la dona: un antagonisme, Elisabet Ramèntol amb La responsabilitat dels educadors esportius, Xavier Comas amb Les activitats físiques i esportives en l'escola primària: un mitjà educatiu, Sandra Tudó amb Combinar esports d'alt nivell i estudis: el Centre d'esquí estudi d'Ordino, Gabriel Fernàndez amb Els mitjans de comunicació i l'esport, Aitor Osorio amb Natació, ensenyances i experiència. Des de l'esportista fins al gestor i Jordi Pujol amb L'organització d'una prova d'abast mundial: la Copa del Món d'esquí alpí.
Ens hi espera un programa variat i extens que serà obert pel secretari d'Estat d'Esports Jordi Cerqueda.
Una cultura de l'esport que es troba viva i en permanent moviment, eixamplant-se conceptualment.
La definició donada «d'exercici corporal d'agilitat, destresa o força, que es practica individualment o en grup, amb intencionalitat lúdica o competitiva seguint unes regles» per l'Institut d'Estudis Catalans en el Diccionari de la Llengua Catalana del 1995 i mantinguda el 2007 esdevé insuficient.
La cultura de l'esport va evolucionant ràpidament, més del que se la pugui seguir o definir.
El repte d'atrapar-la es mereix la jornada.
Per a més informació consulti l'edició en paper.