PUBLICITAT

Les cosmovisions socialdemòcrates

  • Pensem que s'ha de lluitar per l'assoliment d'una justícia social i sobretot, per la dignitat de les persones
ELUSKA GALDÓS

La cosmovisió és un terme complex que ha estat emprat en àmbits tan diferents com la ciència, la religió, la filosofia i la psicologia. Però també en la política. Per a definir la cosmovisió de manera ràpida i planera, es pot dir que es tracta del marc global de les creences que tenim les persones en relació amb l'existència, amb els fets i les coses que ens envolten: amb el món en general. Les cosmovisions estan lligades amb les nostres creences bàsiques, a partir de les quals es creen models progressistes o bé conservadors. Ens porten a establir la nostra jerarquia de valors, a racionalitzar els nostres coneixements, a orientar-nos en la vida. En definitiva, ens guien a l'hora d'actuar.

Rellegint la conferència pronunciada per Max Weber l'any 1919, sobre El Polític i el Científic vaig qüestionar-me sobre les conviccions que ens porten a implicar-nos en la vida política. La noció d'ètica esmentada per Weber en la introducció del discurs, quan parla de política i vocació, em va portar a interrogar-me sobre les cosmovisions dels socialdemòcrates en relació amb les motivacions reals que fan que adherim a un tipus de corrent i de valors i no a uns altres.

Vaig concloure que, malgrat la diferència de les vivències, de l'educació rebuda i de la cultura en la qual està impregnat l'ésser humà, tenim cosmovisions semblants que es converteixen en teories i creences col·lectives. Fem interpretacions de la vida molt semblants i que a més ens uneixen. Els socialdemòcrates fem nostres les nocions d'igualtat, de llibertat, de fraternitat i de laïcisme o de secularitat. Pensem que s'ha de lluitar per l'assoliment d'una justícia social i sobretot, per la dignitat de les persones. Aquests valors comuns ens porten cap a la solidaritat, cap el foment de la participació ciutadana i cap a l'eradicació de l'abús del capitalisme que va en detriment de la distribució equitativa dels recursos. Les nostres cosmovisions ens porten a treballar pel creixement i la innovació que afavoreix a tota la societat, i no només a uns quants. Avancem mirant endavant amb l'objectiu de crear un món millor on tots els homes i totes les dones estiguin en igualtat de condicions.

Malauradament, malgrat que a casa sempre m'han dit «Mira't a tu i no diràs mal de ningú», m'és impossible no analitzar les dissemblances entre el nostre Partit, el Partit Socialdemòcrata i les organitzacions o grups polítics que actualment s'han anat creant sense cosmovisions comunes, sinó amb interessos personals com a única base a partir d'una barreja de creences que només poden desembocar en un xoc entre els valors més bàsics de la vida.

Candidata del PS a Encamp



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT