PUBLICITAT

Crisi sí, crisi no

  • Hi ha molts senyors «Honorables» i funcionaris que no tenen crisi, ja que continuen cobrant el mateix
ÀNGEL TORRES

Hi ha molts «senyors Honorables» i part del funcionariat que no tenen crisi, ja que continuen cobrant el mateix que quan va començar la crisi i encara hi ha alguns Honorables que s'apugen el sou i apugen els impostos, per la qual cosa ells no tenen crisi, però per una altra part les empreses privades fa anys que tenen crisi i forta, i fan tot el que poden per poden sobreviure i arribar a fi de mes.

Impostos suplementaris sí, perquè hi ha molts senyors de la primera volada que diuen que a Andorra no hi ha impostos. Però els recordo a aquests senyors que gràcies als impostos passats ells viuen a Andorra, ja que totes les mercaderies que passen la nostra frontera, i gràcies al serveis de Duanes, es pagaven i es paguen impostos des de sempre i, gràcies a aquests impostos, Andorra és el que era i el que és. Es van fer grans obres, com ara carreteres a tot arreu d'Andorra, escoles, STA, FEDA, i no es devia res gràcies a aquests impostos que diuen que no hi havia .

Mireu senyors, si no es pagaven impostos, si no es va estirar el braç més que la màniga, si els polítics no cobraven res i els privats anaven als bancs a buscar diners i, si ens en deixaven, es pagaven uns interessos d'un 15% a un 22% i, si no en tenien, els préstecs amb francs suïssos, que molts andorrans es van arribar a arruïnar tot això als anys 70 i 80, ¿què us sembla que es va fer a Andorra? Tot això i molt més . A molts senyors d'ara, que els vostres pares i avantpassats ho tenien tot molt clar i ho van suar, i ara tots volen anar cobrar a la casa gran, si no és el fill, és el germà, la tieta, el tiet, etc. Tots van cap als comuns i el Govern.

Tornant als impostos de duanes, crec que són els millors, ja que els tenim i no hi haurà més despesa de funcionaris. Per una altra banda, es poden apujar una mica sempre que hi hagués un marge amb els països veïns. En canvi, tots els altres impostos que es volen posar hauran d'estar controlats i supervisats per d'altres funcionaris que s'haurien de contractar, i aquí és on es crea la despesa.

Si a una mercaderia que ha passat per la Duana se li cobra un impost i el comercial li posa un altre impost, es paga per duplicat i el producte s'encareix molt.

Senyors, si segons vostès es tan fàcil muntar un negoci, tothom té les portes obertes per muntar-los, però el que no vulguis per a tu no ho vulguis per a ningú.

A partir d'aquí, els impostos sobre beneficis i guanys sobre les grans empreses ja són més difícils de controlar, i la bona voluntat dels empresaris ja que els impostos els acabe pagant sempre els mitjans i petits empresaris , i com mes se'ls apreti, a aquests sectors, acabaran tancant portes, i són els que han fet el país i se'ls hauria de donar les gràcies pel seu esforç i treball de 15 i 20 hores, per poder portar el seu negoci i tirar-lo endavant.

A Andorra pràcticament no ens hauria d'afectar la crisi, però per culpa que alguns senyors van estirar més el braç que la màniga estem així. Srs. Molt il·lustres i Srs. Molt Honorables, som on som, i ara hem de pagar els plats trencats els que no mereixem res. I si encara fossin ells els primers en pagar el deute... I no em refereixo a l'actual Govern d'ara, que ho té molt cru. Em refereixo a alguns Honorables, com al Sr. Cònsol de la meva parròquia d' Encamp ja que l'any 2003-2004 va sortir pel TVA i va dir que hi havia moltes necessitats a la parròquia, i fa quatre dies que es posava medalles de patriota i de bon andorrà, i amb 8 anys de mandat l'únic que ha fet és cobrar del poble, que li hem pagat entre tots 600.000€ i 700.000€, i que li sap molt greu haver de deixar la cadira. ¡ Així a tothom ens sabria greu! .

Ja que hi ha crisi hauria de sortir una llei retroactiva que tots tornessin els diners cobrats i, si més no, una llei que a partir d'ara tota persona que es vulgui presentar a les llistes que no tingui cap sou. Aquí veritablement es veuria qui estima Andorra i per què .

Un Sr. Molt il·lustre va dir que ell també pagava impostos, però amb els 60.000€ que cobrava del Govern ell i d'altres com ell ja en poden pagar, d'impostos, per la qual cosa això vol dir que els que paguem som els privats que no cobrem de l'Honorable ni de Govern, i ens hem d'espavilar cada dia per poder mantenir el negoci i tirar-lo endavant .

M'agradaria que l'Honorable Comú d'Encamp, quan dóna els estats de comptes de despeses, especifiqui els noms de les empreses i persones a qui se li concedeixen els diners diners (adjudicacions, contractacions...), i posi les quantitats. Que ens expliquin a on van destinats els nostres impostos, ja que hi ha senyors que es beneficien d'urbanismes, d'espectacles, de cargolades de dos festes majors, etcètera, i hi ha senyors que hem de pagar de la nostra butxaca les coses que li pertoca al Comú de fer, com encimentats de camins comunals, reixes fluvials, enllumenats de carrers durant 15 anys i voravies, ja que tiren la sal a camionades i les fan mal ve. I si uns Senyors paguem, que paguin tots els Senyors a qui, des de fa 30 anys, se'ls hi ha prestat aquest servei gratuïtament.

¿ Perquè uns si i uns altres no?

¿ S'ha de ser amic dels Honorables?



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT