PUBLICITAT

Patriotisme, però no per a tots!

  • Una altra mesura que consideraria valenta seria un impost a les grans fortunes
CAROLINA POUSSIER

Totes i tots ens vam assabentar de les mesures anticrisis del Govern. Alguns més que d'altres, ja que es veuen directament afectats.

En aquest discurs, com per fer engolir el text més fàcilment, el cap de govern va repetir la paraula «patriotisme» moltes vegades, com per recordar-nos que hem de ser «bons ciutadans andorrans» i acceptar el que dirà sense queixar-nos.

En temps de crisis, és cert que algunes mesures són necessàries. Tothom «hauria» de contribuir, dic «hauria» perquè de moment només alguns es veuen afectats.

La pregunta que sempre em faig quan sento aquest tipus de mesures és perquè sempre els funcionaris han de pagar els danys faraònics dels governs.

Quan no estem en crisis, ningú diu res dels funcionaris, és més, els governs en contracten la tira, i sovint sense necessitat! Però quan arriba el moment de pagar els errors polítics, els funcionaris són les víctimes ideals pels govern, són una presa fàcil ja que són qui els paguen i, per tant, qui els controlen! Ser funcionari és com tenir un virus incurable, i ja s'oblida que per arribar on estan, aquests treballadors han hagut de fer uns estudis, passar uns edictes, fer formacions i el GAdA!!

I pel que fa les crítiques que podem sentir de les empreses privades, elles tampoc es queixen dels funcionaris quan tot va bé, quan cobren molt més que ells i que, per tant, no hi han raons per queixar-se! Però avui, avui que s'ha de buscar un culpable, avui tothom assenyala amb el dit els funcionaris ja que no els poden penjar sobre la plaça pública!

Ara, els funcionaris mai critiquen els privats, els autònoms o ningú, ni ara, ni abans quan el sector privat cobrava molt més!

Tothom aplaudeix les mesures del Govern, per fi un «Govern valent»! I quina valentia! No hi veig cap acte de bravura en fer pagar els que dominen, els funcionaris, que tampoc són els que més cobren ja que tant sols un de cada cinc treballadors estarà afectat per la mesura. Sense parlar dels que encara no cobren el cent per cent del salari que els hi pertoca!

No és pot rebaixar el dèficit únicament a base de reduir els salaris dels funcionaris.

Per a mi, tindria més mèrit deixar de donar ajuts per al foment de pràctiques ramaderes de muntanya com és regalen bufandes en dies de campanyes electorals! És podria mirar d'una a una les persones que realment necessiten aquesta subvenció ja que, actualment, entre aquestes hi trobem els noms de moltes de les riqueses d'Andorra! Potser ells podrien mostrar-se patriòtics acceptant de deixar aquests diners per cobrir el dèficit del Govern. Evidentment, si ens parem a pensar, el Govern no pot mossegar la mà de qui li dona de menjar!!! Però si pot retallar el menjar de qui hauria de donar la mà...

Una altra mesura que consideraria valenta i que contribuiria a incrementar els ingressos, seria posar un impost a les grans fortunes tal com ho han fets alguns països veïns. ¿O és que els afortunats no cal que siguin patriòtics? No és una solució retallar els salaris als més petits però si ho és una fer contribuir els que més tenen per continuar oferint serveis públics a les ciutadanes i ciutadans sense incrementar-ne el preu. Aquí és on penso que podrien recuperar molts diners! Més que amb els funcionaris!

Els criticaires tampoc s'han parat a pensar que si el Govern estalvia quatre milions d'euros en salaris, són molts i molts euros que no ingressarà la CASS! Què bé! ¿Com ho pensa cobrir això el Govern?

Per tant tenim aquí una bona demostració de que sí hi han dues Andorra, la que pagarà els errors del Govern, i la que continuarà cobrant i enriquint-se.

PS d'Ordino



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT