PUBLICITAT

Steve Edison Jobs

ALEXIS ESTOPIÑÁN

Si a algú se li hauria de dedicar la columna d'avui, només potser que a Steve Jobs, el cofundador de Apple, que va morir ahir, als 56 anys a causa d'un càncer de pàncrees. No en va Bill Gates ha afirmat com «en el món rarament es veu algú que hagi provocat el profund impacte que Steve ha causat, els seus efectes seran percebuts per moltes generacions en el futur». Potser avui dia no tothom està versat amb els seus invents, però sens dubte, pels seus fills seran eines indispensables.

La poma fou fundada el 1976, amb l'objectiu de superar el primer ordenador personal, aparegut un any abans. Llavors van fabricar-ne 200 unitats a un preu de 666,66 dòlars. L'èxit, com sempre passa, no va ser a través d'una evolució continuada, al 1985 Jobs va ser acomiadat, però al 1997 el van haver de tornar a contractar per assumir la direcció de la companyia. D'ençà, com si haguessin renovat un pacte amb Déu o el diable, ves a saber, van mossegar la poma de l'arbre de la ciència del bé i del mal, l'arbre del coneixement, per acabar convertit la seva empresa en la segona companyia del món per capitalització bursatil (227.000 milions d'euros), quedant-se per sota d'Exxon Mobil.

Va ser amb l'era post-pc, amb l'emergència de l'univers dels mòbils (tablets, telèfons intel·ligents, portàtils...) quan l'empresa ha obtingut l'èxit mundial. Va crear la principal botiga digital de música i des d'aquí no tant sols ha generat un benefici per a la seva companyia, sinó que al seu voltant s'han creat milers d'aplicacions i complements que s'han adaptat al nou maquinari, donant molta més vida als mòbils i alhora fidelitzant al client amb la marca.

Però Jobs no sols va introduir la intel·ligència a les seves màquines sinó que els hi ha dotat d'una bellesa que sempre els ha diferenciat de la resta de competidors.

Les darreres dades de la companyia són sencillament espectaculars, els seus invents han portat a augmentar un 125% més dels beneficis de la companyia, entre abril i juny del 2011 respecte l'any anterior. Tant sols en aquest trimestre han venut 20,34 milions d'unitats del iPhone, 9,25 milions de iPad i 3,95 milions de Mac.

Jobs qualificat com a geni, com al Leonardo da Vinci de l'era digital, sens dubte ha creat una nova era, de la mateixa manera que ho va fer al seu moment Thomas Edison, qui va aconseguir 1.093 patents, amb invents com el fonògraf o la bombeta. En una frase seva es veu la seva visió de futur, quan s'estava treballant en el primer iPhone, Jobs va dir als seus ingeniers: «El mòbil tindrà un sol botó, espavilins», i finalment només va tenir un únic botó.

Tres pomes han canviat el transcurs de la història, la d'Adan i Eva, la de Newton i la de Steve Jobs.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT