PUBLICITAT

Inversió i prioritats

FRANCESC RODRÍGUEZ // Historiador

tots som conscients del mal moment econòmic que estem vivint i dels esforços que les administracions públiques estan fent, a tot arreu, per fer front a aquesta situació. Una de les mesures preses ha estat la disminució de les partides pressupostàries destinades a la inversió. Sense entrar en el debat de si és o no una bona mesura en temps de crisi –com sempre, depèn de molts factors– penso que sempre, no només ara, hi hauria d'haver tres elements primordials a tenir en compte en el moment de prendre la decisió de realitzar una inversió: el nivell d'endeutament, la possibilitat d'assegurar-ne el finançament en condicions raonables i, sobretot, la necessitat de la inversió. Em referiré breument a aquest darrer aspecte.

A casa nostra fa temps que es va iniciar una política d'inversions, com a mínim, poc pensada. Malgrat que per valorar-ne les circumstàncies hem de tenir en compte els canvis que hem tingut a nivell de funcionament institucional, podem recordar l'estadi del «cafè per a tothom», i amb sucre –encara que el cafè t'ataqués els nervis o fossis diabètic. Entre les primeres decisions preses en aquest sentit hi va haver la construcció –ja fa cinquanta anys!– dels nous edificis escolars i l'adquisició de vehicles per a la recollida d'escombraries. I que quedi clar que en aquests casos no critico la decisió, però sí la manca de visió de les necessitats d'aquell moment, i també a curt o mitjà termini, de cadascuna de les parròquies. Però érem als inicis d'una època de bonança econòmica. No val la pena insistir i parlar de l'època dels aparcaments horitzontals o de la dels poliesportius.

Un segon factor global que sovint no ha merescut una valoració suficient ha estat la necessitat de la inversió, la prioritat de la mateixa i les despeses que havia de comportar la seva posada en funcionament i el seu manteniment posterior. Les previsions i la resposta a les necessitats reals no eren importants. L'horitzó marcat era, com a molt, deixar al final del mandat una mica de diners a la caixa. I ara, què?



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT