PUBLICITAT

Pagar quan toca

FRANCESC RODRÍGUEZ

Segurament haureu sentit a parlar durant aquest estiu de les dificultats que pateixen les farmàcies espanyoles pel fet de no rebre en temps degut, per part de les administracions autonòmiques, les transferències corresponents al pagament dels medicaments; en certes comunitats el retard és de més d'un any. Fa pocs dies podíem conèixer també, mitjançant la premsa, que algunes associacions que realitzen funcions socials es troben en una situació similar; concretament, responsables de residències o de centres de treball de persones amb discapacitat asseguraven que si la situació no millorava es veurien obligats a tancar portes. En aquest cas, des de la confederació espanyola d'organitzacions en favor de les persones amb discapacitat intel·lectual (FEAPS) denunciaven que els retards podien arribar (per exemple, a Andalusia i a Madrid) als 24 mesos.

No cal dir que aquestes situacions em semblen alarmants, i em fan pensar que si es donen en un sector tan sensible, ¿què deu passar en altres sectors? Les administracions –i generalitzo, deixant ja de banda el cas concret espanyol i els exemples exposats– haurien de ser conscients de que, especialment en el moment que estem vivint, actuacions com aquestes poden estar provocant acomiadaments, retards de pagaments en cadena o, fins i tot, la fallida d'empreses.

En un moment de crisi és quan és més necessari que facin els pagaments en temps degut, sobretot quan es tracta d'abonaments no regits per clàusules contractuals. S'han d'adonar que les despeses financeres que ocasionen aquests retards sovint no poden ser assumides per les petites empreses o pels treballadors autònoms, i que el seu retard pot ser l'inici d'una cadena que pot portar conseqüències fatals.

Les administracions haurien d'entendre que, en l'actual context, fins i tot haurien d'anar més enllà i rebaixar els terminis per pagar, per sota dels que fixa la llei. No poden pretendre que es reactivi l'economia sense injectar a la mateixa diners –deguts– quan toca.

Historiador



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT