PUBLICITAT

En record de Jordi Pere Cerdà

  • Ha estat un dels més rellevants escriptors de la Catalunya del Nord i del Pirineu
ÀNGELS MACH

Jordi Pere Cerdà, pseudònim d'Antoni Cayrol, ha estat un dels més rellevants escriptors de la Catalunya del Nord, i possiblement del Pirineu. Nascut a Sallagosa el 1920 ha escrit poesia, teatre, conte, narració curta i novel·la. Entre els seus guardons figuren el Premi Nacional de Literatura Catalana (1995), el Premi de la Crítica de Serra d'Or (1986) i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1995), entre d'altres. Al maig del 1991 va ser escriptor del mes i el 1995 va ser nomenat Cerdà de l'Any. Residia a Perpinyà, però passava els estius a la seva casa de Sallagosa.

D'entre les seves obres en prosa cal destacar Contalles de Cerdanya (1961) –reeditada el 2001 amb el títol La dona d'aigua de Lanós–, El món de Jordi Pere Cerdà (1983), Col·locació de personatges en un jardí tancat (1984), Paraula fonda (1988) i Passos estrets per terres altes (1998). També és important el seu teatre, recopilat en l'Obra teatral (1980), recull d'Angeleta, La set de la terra, El sol de les ginestes, El dia neix per a tothom i Quatre dones i el sol. El 2001 va tenir lloc a Oceja i a Llívia el concorregut Col·loqui Jordi Pere Cerdà: literatura, societat, frontera. Els diversos actes van ser publicats, el 2004, en un llibre que supera les cinc-centes pàgines. Quant als seus poemes, molts, van ser recopilats primer en el llibre Obra poètica (1966) i completats més endavant en el de Poesia completa (1988).

Una tria de la seva obra poètica es va publicar al monogràfic de poesia de la revista núm.13 d'Àgora Cultural el 2009, en què les entitats que formen la plataforma cultural van voler posar de relleu l'obra dels poetes d'Andorra, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Al setembre passat la Universitat d'Andorra va preparar una exposició amb poemes cedits pels poetes en virtut del conveni que manté amb la Societat Andorrana de Ciències, coordinadora de la revista, que va estar exposada durant el curs passat a la Universitat. El estudiants van tenir el plaer de conèixer la poesia de Jordi Pere Cerdà, acompanyada pels altres autors.

En la recent edició d'enguany de la Universitat Catana d'Estiu a Prada de Conflent la Universitat d'Andorra va exposar la mostra UdArt poesia a l'entrada del liceu Renouvier, lloc de pas privilegiat delsassistents. Molts coneixien la poesia de Jordi Pere Cerdà que transmet tant la duresa de la vida a la muntanya cerdana com l'intimisme de les seves sensacions personals.

Les seves paraules en que justificava la seva literatura a la revista són del tot vigents: «Les coses de la vida que porten més balanç queden amagades. No les veiem; potser no corren prou de pressa entre l'aparèixer i el desaparèixer del sol. Potser no sabem el valor que té la quietud inquieta, de l'instant que no es mou, i vigila».

Jordi Pere Cerdà ens ha transmès aquest llegat, que ha viatjat per la seva terra tan estimada, amb qualitat i sentiment. La mostra UdArt, que continua el seu trajecte itinerant i serà inaugurada a la Seu d'Urgell properament, ens permetrà gaudir novament de la seva poesia.

Presidenta de la Societat Andorrana de Ciències



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT